Tweede serie STROOM over Haringvliet op televisie

13-09-2018

Een nieuwe serie STROOM is te zien op TV Rijnmond. In het programma gaat presentatrice Jamaine van der Vegt in op de vele ontwikkelingen die er plaats vinden rond het Haringvliet, waaronder het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen en de natuurambities en recreatieve impuls waar zes natuurorganisaties met steun van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland aan werken. Tegelijkertijd gaat Jamaine op zoek naar de schoonheid van dit bijzondere natuurgebied, op steenworp afstand van de Rijnmond regio. Naast van der Vegt brengen zangeres Frédérique Spigt en Kees Moeiliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum bijzondere fauna rond het Haringvliet op hun eigen bijzondere wijze in beeld.

Video URL
Een nieuwe serie STROOM over het Haringvliet

Haringvlietsluizen op een kier

Sinds de Haringvlietdam in 1971 voltooid is, is er een scheiding tussen zoet en zout water. De zee en rivier zijn van elkaar gescheiden. Binnenkort komt hier een einde aan, wanneer de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet. Hierdoor kunnen trekvissen, zoals steur, zalm en zeeforel, de sluizen passeren richting het gebied waar zij zich voortplanten. Het openzetten van de sluizen zal ervoor zorgen dat het westelijk deel van het Haringvliet brak wordt, omdat er zeewater binnen stroomt. Een belangrijke stap voor de natuur waar het nieuwe seizoen van STROOM uitgebreid bij stil staat en Jamaine alle in’s en out’s boven tafel probeert te krijgen. Ze duikt in de wereld van de vissen en vogels, volgt de zalm tot in Duitsland, maakt een uitstapje naar de Biesbosch en geniet bovenal van het mooie Haringvliet.

Beleef het mee op RTV Rijnmond

De afleveringen van STROOM zijn te zien op woensdag om 17.30 uur op TV Rijnmond en worden vervolgens 24 uur lang ieder uur herhaald. Ook is het programma (terug) te bekijken op www.rijnmond.nl en op YouTube.