Avontuurlijke getijdennatuur op het Eiland van Brienenoord

05-11-2019

Ook dit najaar komen schoolklassen naar het Eiland van Brienenoord voor avontuurlijke struintochten in getijdennatuur. Hierbij wordt er door de leerlingen van alles ontdekt en beleefd, al is het in het begin nog erg spannend. De struintochten organiseert ARK samen met De Stad Uit.

Image

Voor de meeste kinderen is de natuur op het Eiland van Brienenoord echt een verrassing. Veel is onbekend voor ze. Sommige kinderen klimmen voor het eerst in hun leven in een boom. Ze leren dat die zwarte “eend” met die witte snavel een meerkoet is, en dat de zee hier zorgt voor wisselende waterhoogtes. Waar je eerst nog wel kon lopen stroomt nu ineens water binnen! En dat terwijl de zee hier zo’n 40 kilometer vandaan is. Ze verwonderen zich erover dat een boom die van binnen helemaal hol is toch nog kan leven. En ze laten elkaar hun mooie natuurvondsten zien, zoals een blad met alleen nog maar nerven.

De natuur op het Eiland van Brienenoord nodigt kinderen uit tot rennen, klimmen en klauteren. Het gebeurt vanzelf. Er is geen sportprogramma, maar het bezoek zorgt wel voor de zo nodige lichaamsbeweging. Zonder competitie, ieder op zijn eigen niveau. Dat is ook een kwaliteit van natuur!

Image

Er worden heel wat angsten overwonnen tijdens de struintocht: voor kleine beestjes, voor “bizons” (zoals de kinderen de Schotse Hooglanders noemden), om vies te worden, etc... Het lukt niet altijd om in een ochtend de kloof te overbruggen. Een aantal kinderen weigerden pertinent om een boom aan te raken (om te meten hoeveel kinderen er om een dikke boom passen). Te eng, te vies. Ook al was het een schone, droge, stevige boomstam.

De meeste kinderen zijn na de struintocht een positieve natuurervaring rijker. Ze zouden wel de hele dag willen blijven, of komen graag nog eens terug. Zo zei een van de kinderen: "Dit is het verste wat ik heb gefietst en ook het allerleukste waar ik ooit naartoe ben gefietst". Een mooie uitsmijter.

Image

 

Contactpersoon