Bezoek het Brabantse burlen

29-08-2019

Deze herfst organiseren Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde weer bronstexcursies naar de edelherten in Het Groene Woud. In maart 2017 is een roedel edelherten uitgezet in het natuurgebied De Scheeken bij Liempde. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap.

Brabants burlen

Tijdens het bronstspektakel in het najaar laten de mannetjes zich met af en toe flink wat wapengekletter gelden, in een poging de vrouwelijke edelherten voor zich te winnen en te dekken. Dit jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien, (dreigende) gevechten en de verspreiding van luchtjes.

Image
Burlend edelhert. Foto: Christian Gusa

Bronstbezoek

Van 25 september tot en met 26 oktober zijn er elke woensdag- en zaterdagavond excursies naar de burlende en strijdende herten. Op zondag 6 en 20 oktober zijn er nog extra bronstexcursies in de ochtend voor vroege vogels. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde. Het volledige overzicht met excursiedata is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl

Voor alle excursies geldt dat deelnemers zich dienen aan te melden en er een maximum is van 15 personen per groep. Deelname kost 9,50 euro per deelnemer. Deze prijs is inclusief een waardebon voor 1 kop koffie of thee en nodigt je tevens van harte uit voor een bezoek aan Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd in Liempde. Hier is veel informatie te vinden over het landschap en de flora en fauna van Het Groene Woud, inclusief de edelherten. 

De excursies op 2, 12 en 26 oktober zijn exclusief en gratis voor beschermers van Brabants Landschap. Aanmelden kan via www.edelherteninhetgroenewoud.nl.

Contactpersoon