Pop-up tentoonstelling ‘Mens en Maas’: verleden, heden en toekomst

12-11-2019

Tot 16 december is de pop-up expositie ‘Mens en Maas’ te bezoeken in de VVV van Oss. De expositie geeft je een kijkje in het rijke verleden van het gebied langs de oevers van de Maas en legt verbinding met waterveiligheid in de toekomst. De Maas is de verbinder tussen verleden, heden en toekomst. Een van de onderwerpen hierin is de otter, een soort die afhankelijk is van water. Een opgezette jonge otter is onderdeel van de tentoonstelling. Ook wordt er een kort filmpje over de otter vertoond. Speciaal voor schoolkinderen is er een lesprogramma ontwikkeld. Zij krijgen aan het eind van hun bezoek deze, door ARK ontwikkelde, otterplaat mee.

Image
Otterplaat: De otter is hét boegbeeld voor waterkwaliteit

De expositie Mens en Maas in de VVV-winkel is op dinsdag tot en met vrijdag te zien van 10.00 tot 16.00 uur. Bekijk hier de volgende locaties van de tentoonstelling ‘Mens en Maas’. 

Image
Bezoekers pop-up tentoonstelling

Otter in Noord-Brabant

Op dit moment komt de otter nog niet voor in gemeente Oss, maar dat kan zomaar binnenkort gebeuren. De otter verspreidt zich langzaam over Nederland. Zo zijn er wel al ottersporen gevonden in Noord-Brabant, namelijk in Eindhoven. De Maas kan een van de rivieren zijn waarlangs de otter zich verplaatst naar nieuwe gebieden. Otters zijn echte waterdieren die vooral leven in oeverzones. Ze halen hun voedsel hoofdzakelijk uit het water, zoals kleine witvis, baars, snoek maar ook bijvoorbeeld kikkers, ratten en kreeften.

Image
Otter. Foto: PhotocechCZ

Otterveilige kruispunten

ARK werkt samen met verschillende partners aan herstel van otterleefgebied en het otterveilig maken van kruispunten van wegen en watergangen. Het intensieve verkeer veroorzaakt namelijk nog steeds veel slachtoffers. Met eenvoudige aanpassingen kan dit voor een groot deel worden voorkomen, zoals loopplanken onder bruggen en faunatunnels. In het project “Welkom otter” werken we aan een plan voor de ontwikkeling en verbinding van leefgebieden voor de otter. Onderdeel hiervan zijn veilige passages in en rond ’s-Hertogenbosch en Oss.

Wil je ook met de klas naar de tentoonstelling of wil je meer info? Neem dan contact op met: info@theaspanjers.nl

Contactpersoon