ARK zoekt oesterbaby’s in Haven van Rotterdam

23-07-2021

Op 23 juli heeft ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam 'tassen' met lege oesterschelpen opgehangen in de Margriethaven op de Maasvlakte. Er zijn aanwijzingen dat daar larven van de inheemse platte oester in het water zitten. Deze larfjes hechten zich graag op lege oesterschelpen. En als ze eenmaal vastzitten, kan ARK deze baby-oestertjes heel goed gebruiken om een nieuw schelpdierrif tot ontwikkeling te laten komen in de Voordelta.

Image
ARK'er Gijs van Zonneveld laat een 'tas' met lege oesterschelpen te water.

De riffen die schelpdieren als oesters vormen, zijn letterlijk de basis voor een gezonde Noordzee: vissen en andere dieren gebruiken ze als kraamkamer, om in te schuilen en om van te eten. Bovendien breken de riffen golven, zo beschermen ze onze kust. ARK is al een aantal jaar bezig om uit te vinden hoe je met platte oesters - die van oorsprong veel voorkwamen in de Noordzee - wilde schelpdierriffen terug kan brengen. Het blijkt inmiddels dat je hiervoor het beste oesterlarfjes kunt gebruiken die zich nét vastgezet hebben op lege schelpen. Het probleem hierbij is alleen dat zowel geschikte lege schelpen als de baby-oestertjes zeldzaam zijn. Het project ‘Helpen met Schelpen’ en het Havenbedrijf Rotterdam bieden nu uitkomst.

Van weggooischelp naar schelpdierrif

Onder de noemer ‘Helpen met Schelpen’ zamelen restaurants leegegeten oesterschelpen in die normaal gesproken in de vuilnisbak zouden belanden. Hierdoor is een aardige voorraad oesterschelpen opgebouwd die ARK nu mag gebruiken. Op deze schelpen kunnen oesterlarfjes zich afzetten, ARK verzamelt de schelpen met aangehechte larven vervolgens. ARK-projectleider Gijs van Zonneveld: “Toen we hoorden dat er nota bene in de Haven van Rotterdam larfjes van platte oesters zaten, kregen we onmiddellijk het idee om te kijken of we die kunnen gebruiken om nieuwe riffen te ontwikkelen. In de haven zelf is het te druk om oesterriffen te laten ontstaan. Daarom plaatsen we de schelpen met aangehechte larfjes straks in de Voordelta: een plek die wel geschikt is voor het ‘kickstarten’ van riffen.”

Image
Planten, vissen en andere zeedieren maken dankbaar gebruik van de riffen die schelpdieren vormen.

Samen de Noordzee mooier maken

Dankzij het Havenbedrijf kunnen we nu op een pier in de Margriethaven onderzoek doen naar de aanwezigheid van de larven. En kunnen we proberen deze larven te laten hechten op de schelpen uit de restaurants. Gijs van Zonneveld: “Zo helpen we elkaar om de Noordzee nog mooier en gezonder te maken, zodat we nog lang kunnen genieten van wat de zee ons geeft.”