Is de wilde kat een blijvertje in het Vijlenerbos?

09-04-2021

Voor het eerst sinds vier jaar hebben ARK Natuurontwikkeling en makers van het natuurprogramma Vroege Vogels weer wildcamera’s in het Vijlenerbos bij Vaals geplaatst. De verwachtingen waren hoog gespannen, omdat in 2017 niet alleen zes volwassen wilde katten in het bos waren waargenomen, maar ook vijf kittens (van één moederdier)!  De camerabeelden van 2017 deden bovendien vermoeden dat nog één en mogelijk zelfs twee andere vrouwtjes dragend waren.  

Eigenlijk was de wilde kat in 2017 al niet meer weg te denken uit het Vijlenerbos. Maar om er zeker van te zijn dat de enige populatie wilde katten in Nederland nog aanwezig is en na te gaan of deze zeldzame inheemse diersoort nog gespot kon worden, zijn cameravallen ingezet. Staatsbosbeheer, de eigenaar van het 600 hectare grote bos had hier toestemming voor gegeven.

Video URL
Wilde kittens in het Vijlenerbos

Het onlangs uitgevoerde onderzoek was een quickscan met slechts twee wildcamera’s. Een stuk minder dan in 2017 toen we tien camera’s verspreid in het Vijlenerbos hadden geplaatst. We hebben de twee wildcamera’s dit jaar geplaatst in een gedeelte met oud loofbos, waar in 2017 vijf speelse, wilde kittens over een omgevallen boomstammetje huppelden onder het toeziend oog van hun moeder. We namen aan dat dit deel van het bos heel geschikt is voor wilde katten, anders zou de voortplanting hier niet zo succesvol  zijn geweest. Als we uitgerekend hier gedurende drie weken géén wilde kat zouden spotten, dan zou dat een enorme tegenvaller zijn. We waren bij ons recente onderzoek niet zuinig met valeriaanolie druppelen op takjes vóór de camera. Dus daar kon het zeker niet aan liggen, als ze niet zouden verschijnen. Valeriaanolie heeft namelijk een erg aantrekkelijke geur voor wilde katten. Ze willen er met hun kopje en lijf uitgebreid langs wrijven.

Image
Ook een haas – nee, geen vroege paashaas – laat zich begin dit jaar zien op nieuwe beelden uit het Vijlenerbos

Op de eerste camerabeelden waren vooral veel bosmuizen te zien. Helemaal geen slecht voorteken, want muizen zijn perfect voedsel voor de wilde kat. En gelijk in de eerste week verscheen ook al een wilde kat voor één van de twee camera’s. We konden dit individu heel goed bekijken. Alles bij elkaar opgeteld hebben we tientallen minuten beeld verzameld van steeds hetzelfde dier, dat soms meerdere malen per nacht terugkwam naar de filmplek. Van alle kanten heeft het dier zich getoond, en dat maakte het mogelijk om meer conclusies te trekken dan alleen maar ‘bingo, een wilde kat gespot’.

Tijdens de televisie-uitzending van Vroege Vogels op vrijdagavond 9 april om 19.50 uur op NPO2 kun je zien wat we nog meer ontdekten…

Contactpersoon