Met de jeugd naar de Maas

13-03-2021

Het educatieprogramma in Rivierpark Maasvallei is met 4 jaar verlengd! Daar zijn we heel blij mee, want deze veldlessen zijn een soort leslokaal in de ruige natuur en een geweldige natuurervaring voor leerlingen. Het is jaarlijks vaste prik dat de Grensmaas en de schooljeugd uit de gemeenten Maastricht, Meerssen, Stein, Sittard-Geleen en Echt-Susteren elkaar voor óf na de zomervakantie ontmoeten in Rivierpark Maasvallei. Dat gebeurt tijdens de veldlessen van ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met CNME Maastricht en CNME De Rollen.Dankzij financiële bijdrages van Consortium Grensmaas, Rijkswaterstaat en de Nationale Postcode Loterij kan het populaire educatieprogramma nu tot en met 2024 worden voortgezet!

Image
Veldles Grensmaas

Durf en avontuur

Het gaat in het educatieprogramma om innige omhelzingen met water, modder, stenen, bos en buitenlucht. Ook een beetje durf en avontuur komen er bij kijken. De ruige natuur als leslokaal! Leerlingen werken in kleine groepjes aan leuke opdrachten, en dit staat garant voor mooie ontdekkingen en onuitwisbare indrukken, zowel bij kinderen als leerkrachten en (groot)ouders die meegaan. Het onderstaande filmpje van Dwaalfilm geeft een mooi beeld van hoe het er bij zo'n veldles aan toe gaat.

 

Struinen in rijke en gevarieerde natuur

De veldlessen zijn vaak een eerste kennismaking met de veranderende Maasoevers. Deze zijn op de schop  gegaan voor rivierverruiming en grindwinning, waarna kale grind- en kleivlaktes achterbleven. Maar slechts voor héél even, want onmiddellijk  veroveren wilde planten en dieren het land. De rivier mag voortdurend ‘spelen’ met dat land. Ze overstroomt, legt grindstrandjes neer en doorsnijdt ze met nieuwe geulen. Ze laat zaden achter en stukken hout, vaak met beversporen. Ze voedt de oevers, waardoor in ijltempo een rivierbos tot ontwikkeling komt. De grazers - o.m. Konikpaarden,  Gallowayrunderen en bevers - bezoeken het jonge bos knabbelen zich een weg er door heen. Op plekken waar ze veel grazen, heeft het bos echter geen schijn van kans. Zo ontstaat een vegetatiemozaïek, met deels bos, struweel en ruigte, grasland, en pionier milieu. Veel vogels, insecten en zoogdieren voelen zich in zo’n gevarieerd gebied thuis.

Image

Dynamische riviernatuur zelf ervaren

Hier kun je als bezoeker eindeloos zwerven en speuren, en de explosie van kleuren op je in laten werken. Je kunt de seizoenen volgen, de jaren volgen. Steeds zijn er veranderingen. Ze zijn het wezen van de dynamische riviernatuur en dat laat je niet zo maar even zien in een lesboekje. Dat moet je ervaren. De veldlessen bieden daartoe een prachtige kans. Eenmaal gegrepen door dit bijzondere landschap, kom je er graag terug!

Contactpersoon