Nieuw veldlesproject in Het Groene Woud

27-10-2021

Zelf bodemonderzoek doen en dan zien, ruiken en voelen wat leem is. Aha, ja, leembossen... nu weten we wat eronder zit! Aha, ja, Liempde = leem! En welke diertjes vinden we in het dode hout? We zien ook dat aan de pas aangeplante jonge boompjes door allerlei dieren is gegeten. Zijn alle boompjes even lekker? Blijkbaar niet, want van sommige boompjes is duidelijk meer gegeten dan van andere. Iedere plant of struik wapent zich op een bepaalde manier tegen al die vraat. Wat is het beste wapen? Stekels, gif, een vieze geur of iets anders?

Image
Bodemonderzoek tijdens een veldles in Het Groene Woud

Vier bovenbouwklassen van basisschool De Oversteek uit Liempde deden in september mee aan een nieuw veldlesproject van ARK in Het Groene Woud. Al struinend, en aan de hand van opdrachten verkenden de leerlingen een gebiedje in De Geelders. Dit is door ARK aangekocht en mag nu natuur worden. Er zijn boompjes aangeplant zodat ook hier het leembos zich kan ontwikkelen.

Ontdekken, verwonderen en genieten

De kinderen waren enthousiast. Fijn dat ze konden kiezen uit verschillende opdrachten en dat ze mochten struinen. Voor veel kinderen was de opdracht “bodemonderzoek” wel een topper, maar ook het dode dier dat een eind verderop lag vonden veel kinderen fascinerend. Het was daar neergelegd voor onderzoek, in het kader van het project “dood doet leven”. In de klas hadden ze hier al over gehoord, maar om het nu zelf te zien dat was toch wel eh... wat anders.

Image
Genieten met een 'natuurcape'
Er waren meer opdrachten waar de kinderen uit konden kiezen, zoals sporen zoeken, vogels kijken, geblinddoekt de natuur ervaren, of stilletjes in een “natuurcape” gewoon genieten. Ondertussen kwamen de kinderen van alles tegen: een geheimzinnig roze larfje in een houten bedje, een prachtige cocon van een wespspin. En verwonderden ze zich over een spin die een hele lange draad had gesponnen tussen twee takjes. Hoe kwam die nou de eerste keer van de ene kant naar de andere kant? Hij kan toch niet vliegen? Daar draait het om bij de veldlessen: ontdekken, verwonderen en genieten.

Komend voorjaar kunnen ook bovenbouwklassen van andere basisscholen uit de omgeving deelnemen aan dit veldlesproject. Aanmelden en meer informatie via info@sppill.nl o.v.v. veldles Geelders.

Klik hier voor de nieuwsbrief van Het Groene Woud

Image
Zelf ontdekken tijdens een veldles in Het Groene Woud

Image

Contactpersoon