Ruim 27.000 bomen geplant in Het Groene Woud

29-03-2021

In het Groene Woud in Brabant zijn er in de afgelopen maanden heel wat bomen de grond ingegaan. In totaal heeft ARK 27.806 bomen en struiken geplant in samenwerking met Trees for All. Op 25 maart zijn de laatste bomen geplant. Met de aanplant versterken we de unieke en soortenrijke leembossen in Het Groene Woud.

Image

Handwerk in het bos

Het was een prima winter om bomen te planten. Afgezien van de korte sneeuw- en ijsperiode ging het planten voortvarend. Met 2 personen is er gedurende de hele winter ongeveer 4 dagen in de week actief geplant. Alles handmatig met de schop om alles mooi in groepjes en in wildverband te kunnen planten, geen recht-toe-recht-aan werk dus! De grote boomvormers die we voorsprong geven in de aanplant variƫren in lengte van 2 tot 3 meter, het bosplantsoen wat daar tussen geplant is varieert van 40 tot 150 cm groot. Na enkele droge zomers is het voor de jonge aanplant heel fijn dat het de afgelopen weken lekker nat is geweest. Dat maakt de kans dat alle aanplant goed aanslaat stukken groter. De eerste blaadjes komen inmiddels al aan de jonge loten, dus dat ziet er veelbelovend uit.

Image

Zeldzame soorten krijgen nieuwe kansen

Soorten die geplant zijn, zijn de haagbeuk, winterlinde, zomerlinde, zwarte populier en de fladderiep. Deze inheemse boomsoorten zijn kenmerkend voor leembossen en de biodiversiteit krijgt hiermee een grote impuls. Dat is goed voor diersoorten zoals de boomkikker, grauwe klauwier, wespendief, houtsnip, wilde kat, zwarte ooievaar en zeldzame vlinders als bont dikkopje en kleine ijsvogelvlinder. Tijdens het aanplanten van het bos werden er voor het eerst baltsende raven waargenomen in Savendonk, dus wie weet gaat de zeer zeldzame raaf wel broeden rondom het nieuwe bosgebied.

Image
Kleine ijsvogelvlinder. (Foto: Kim Huskens)

Verbinding met omliggende natuurgebieden

Savendonk is onderdeel van De Geelders, een gebied dat zich kenmerkt door natte leembossen met een hoge soortenrijkdom. De komende jaren groeien deze jonge bomen uit tot een prachtig leembos dat De Geelders versterkt en zorgt voor verbinding van het natuurgebied met omliggende natuurgebieden. De nieuwe bomen worden mogelijk gemaakt door Trees for All. Deze stichting zet zich in voor meer bos en natuur in Nederland en het buitenland.

Contactpersoon