Vanaf 6 september inschrijven voor edelhertbronst in Het Groene Woud

27-07-2021

Deze herfst organiseren Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd weer bronstexcursies naar de edelherten in Het Groene Woud. Het jaarlijkse paringsritueel gaat gepaard met imposante burlgeluiden, grote geweien en (dreigende) gevechten. De bezoekers gaan met gidsen op pad in Het Groene Woud en met een beetje geluk kunnen zij toeschouwer zijn van dit spektakel. Aanmelden voor de bronstexcursies is verplicht. De inschrijving wordt geopend op maandag 6 september, om 12.00 uur, op liempdsenherd.nl.

Bronstbezoek

Tussen 15 september en 17 oktober worden de excursies naar de burlende en strijdende herten gehouden. De herten zijn het meest actief in de schemering en de excursies vinden dan ook ’s avonds of in de vroege ochtend plaats. De wandelingen worden begeleid door gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en Gastvrij Liempde (van Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd). Er is een maximum van 15 personen per groep. Om zoveel mogelijk mensen een kans te geven deel te nemen, is er een limiet van 2 personen per inschrijving. Deelname kost 9,50 euro per persoon. Dat is inclusief een tegoedbon voor een kop koffie of thee bij Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd in Liempde. Meer informatie over de edelherten is te vinden op edelherteninhetgroenewoud.nl.

Image
Hinde met kalf laten zich zien voor de wildcamera in Het Groene Woud

Brabants burlen

Ongeveer 8 maanden na de bronst, in mei en juni, worden de kalfjes geboren. Afgelopen voorjaar heeft één van de natuurcamera’s een prachtige foto gemaakt van een hinde met haar kalfje. Het gaat goed met de edelherten, die sinds 2017 weer in Brabant zijn. Ze leven in de natuurgebieden De Scheeken en De Mortelen, in het hart van Het Groene Woud, tussen Liempde, Oirschot en Best. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen de edelherten voor meer leven in het landschap. Het is de enige plek in Brabant waar edelherten leven.

Contactpersoon