Vlog: zoveel natuur dichtbij

27-09-2021

Ik ben Rianne en ik studeer Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht. Deze studie richt zich op duurzame ontwikkeling op allerlei vlakken: beleid, natuur, gebiedsontwikkeling en ga zo maar door. Voor mijn scriptie heb ik stage gelopen bij ARK Natuurontwikkeling. Ik vond het belangrijk dat ik een onderzoek ging uitvoeren dat lokaal gericht was en waarbij mijn bevindingen echt iets zouden kunnen toevoegen aan de lokale ontwikkelingen. Via mijn scriptiebegeleider van de universiteit ben ik terecht gekomen bij ARK. ARK heeft al veel werk verricht in vele natuurgebieden in Nederland, om de natuur en het wild meer kansen te geven. Waaronder in GrensPark Kempen~Broek.

Hoewel ARK al lang actief is in Kempen~Broek, blijft de natuur in beweging. Hierdoor ontstaan er telkens weer nieuwe kansen om de natuur te stimuleren. Het wild zwijn is hier een duidelijk voorbeeld van. Het wild zwijn heeft zich door de jaren heen zelf gevestigd in Kempen~Broek, en kan hierdoor weer nieuwe kansen bieden voor ontwikkelingen in het gebied.

Image
Je ziet een bosomgeving met bomen en water waarin de bomen weerkaatst worden. De zon gaat onder.

Ondanks dat het maar drie kwartier rijden is vanuit waar ik woon, was ik hiervoor nog nooit in GrensPark Kempen~Broek geweest. Nu kan ik zeggen dat ik echt verliefd ben geworden op dit gebied. Het was heerlijk om eens niet achter mijn laptop te zitten en er lekker op uit te gaan. Zoveel verschillende landgebruiken en habitattypes binnen handbereik. Van moeras, bos en grasland tot agrarische gebieden, het is er allemaal. Ook leven er veel verschillende diersoorten die je, met een beetje geluk, allemaal kunt spotten. In combinatie met de uitgestrekte ruimte en de stilte is het echt een gebied om tot rust te komen. 

Image
Je ziet een graslandschap met daarachter water. In het gras zijn duidelijk wroetsporen van wild zwijn zichtbaar: de grond is omgewoeld.

Ik heb op mijn fiets en te voet een groot deel van het gebied bestudeerd, op zoek naar wroetplekken van het wilde zwijn. Daarbij heb ik ook de habitattypes, wild-ongevallen, schadeclaims in landbouwgebied en afschot geanalyseerd. Hierdoor heb ik een duidelijke analyse uitgevoerd tussen de kansen en knelpunten van het wilde zwijn in Kempen~Broek. In mijn vlog vertel ik meer over GrensPark Kempen~Broek en het effect van wroetplekken op de natuur in het gebied. Veel kijkplezier! 

Video URL

 

BLOGS LEZEN VAN STUDENTEN DIE EERDER BIJ ARK STAGE LIEPEN? KLIK HIER.
 
OF KIJK HIER VOOR NIEUWE STAGEMOGELIJKHEDEN

Contactpersoon