Kattenfilmpjes over de Wilde kat

04-01-2022

Iedereen kent wel de online kattenfilmpjes van grappige, nieuwsgierige, onhandige en schattige acties die een poes of huiskat allemaal mee kan maken. Nu is er ook een serie video’s over de Wilde kat. Dit zeldzame roofdier is terug in ons land en met een serie alternatieve ‘kattenfilmpjes’ neemt Elzes Dierenwereld je mee in de wereld van de Wilde kat.

In 2014 werden in het zuidelijkste puntje van Nederland voor het eerst sinds eeuwen (weer) jonge wilde katjes in de vrije natuur geboren. Deze diersoort is meer dan 1000 jaar weggeweest uit ons land en nu op de weg terug. In het zuidoosten van Brabant zijn de eerste waarnemingen al gedaan. Om zich verder te kunnen verspreiden heeft de zeldzame Wilde kat veilige verbindingen nodig met voldoende schuilplekken en voedsel. Muizen worden het meest door dit roofdier gegeten, maar ook vogels, hazen, insecten en zelfs aas staan op het menu. Wilde katten lijken veel op (Cyperse) huiskatten en ook het onderscheiden van sporen van de Wilde kat is niet makkelijk.

Video URL
Aflevering 1 van Elzes Dierenwereld: De Wilde kat is terug in Nederland!

(Op)sporen

In vijf afleveringen neemt Elze Polman je mee in de wereld van de Wilde kat. Op woensdag komt elke twee weken een nieuwe aflevering online op het YouTube-kanaal van Elzes Dierenwereld. De eerste video is hierboven al te zien. Abonneer je ook, zodat je geen video mist! Morgen in de tweede aflevering gaat Elzes Dierenwereld op pad met Lucas, Isa en Stan op zoek naar sporen… want de Wilde kat is dus terug in Nederland, maar hoe weet je nou dat ze er zijn?

Veel kijkplezier!

Samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Zoogdiervereniging heet ARK Natuurontwikkeling de Wilde kat welkom in Brabant. Dat doen we met steun van de provincie Noord-Brabant door ontwikkeling en verbetering van leefgebied en verbindingen voor deze zeldzame inheemse diersoort.

Contactpersoon