De invloed van edelherten op de vegetatie van het Groene Woud

30-11-2023
Merel Hopman
Stagiair ARK, studie Animal Science
"In 2017 heeft ARK samen met Brabants Landschap edelherten uitgezet in het Groene Woud. De edelherten kunnen de diversiteit van planten en dieren in dit gebied vergroten. Om het effect te monitoren zijn er al verschillende jaren vegetatieopnames uitgevoerd in het gebied. Ik mocht een vervolg doen.

Omdat het aantal edelherten met de jaren gegroeid is, is het erg interessant om te kijken of er door de jaren heen verschillen te zien zijn in de impact van de edelherten op de vegetatie. Tijdens mijn veldwerk heb ik op veertig locaties in het Groene Woud vegetatieopnames gedaan, waar ik onder andere heb genoteerd wat voor soorten bomen en planten er gevonden kunnen worden, of er van de planten gegeten was en of de bast van de bomen afgehaald was door de edelherten.  

Vraatschade aan zaailing door edelherten  

Door de data van de vegetatieopnames van dit jaar te vergelijken met data van twee eerdere jaren, is de impact van de edelherten is op de vegetatie geanalyseerd. Verder heb ik gekeken of deze impact gerelateerd is aan het verschil in de intensiteit van begrazing of het verschil in populatiedichtheid. Wat blijkt is dat de intensiteit van begrazing vooral een impact heeft op de vegetatie.  

Om de data te verzamelen heb ik voor een maand elke dag vegetatieopnames uitgevoerd. Het was een hele leuke ervaring om zoveel van het Groene Woud en zijn inwoners te kunnen zien. Natuurlijk was het veldwerk niet altijd makkelijk, doordat de plekken niet altijd makkelijk bereikbaar waren door de hoge bramenstruiken waar ik soms doorheen moest struinen. Maar juist dat maakte het een heel avontuur om op de juiste plekken te komen en het woog zeker niet op tegen de mooie en leuke momenten die ik tijdens het veldwerk heb gehad.  

Ik ben super blij dat ik mijn stage kon doen bij ARK en dat ik zo fijn werd begeleid door Ykelien Damstra van ARK en Wouter Deelen van Brabants Landschap. Ik heb van deze stage genoten en heel veel geleerd".  

Image
Herten in het Groene Woud
Groep herten in het Groene Woud. Wildcamera.

 

 

Contactpersoon