Kracht van de natuur aan de muur

20-12-2023
Natuurtekenaar Jeroen Helmer maakt nieuwerwetse schoolplaten, tekeningen die een verhaal vertellen en ook nog heel leerzaam zijn. Hoe ontstaat een rivierbosweide? Welk effect heeft een roedel wolven op de begroeiing? ARK's illustrator vertelt het in verhaaltekeningen waar je lang naar kunt kijken.

Franca van Strien, student Docent en kennismanager Natuur en Communicatie aan de Aeres hogeschool in Wageningen liep stage bij ARK Rewilding Nederland. Zij deed onderzoek naar het onderwerp rewilding in het curriculum van groene opleidingen. Op haar eigen school regelde Franca dat er een aantal tekeningen van Jeroen Helmer in het gebouw komen te hangen. Ze zijn vorige week overhandigd aan de hogeschool door Elma Duijndam, programmaleider Jonge Rewilders.  

Franca: “Rewilding is naar mijn mening onmisbaar in het onderwijs, een hoopvol toekomst- en handelingsperspectief voor jongeren is belangrijker dan ooit. En daarbij zijn de tekeningen die Jeroen Helmer maakt voor ARK, prachtige hulpmiddelen voor docenten om lastige ecologische processen uit te leggen aan studenten.” 

Beheerder Daniel Coenraadts en docent Sandra van der Wielen zijn blij met de platen. De opleiding wil groene veranderaars de wereld in brengen. Daar sluiten deze platen heel goed bij aan.  

Daniel: “Het zijn prachtige platen. Ze krijgen een mooie plek in het leslokaal. En de poep-platen hangen we bij de ingang naar de toiletten! We zijn trouwens ook bezig een stukje van onze schoolomgeving te rewilden. De ontwikkelingen worden gevolgd door studenten". 

Sandra: “De platen zijn heel goed in te zetten als educatief instrument bij de lessen, als “praatplaat”. Onze studenten kunnen straks ook als docent aan het werk gaan. Doordat ik de platen zelf op deze manier gebruik, laat ik ook aan onze studenten zien hoe ze te gebruiken zijn bij hun lessen.“ 

Ook zo’n plaat op jullie school?  

De platen zijn gratis te downloaden via onze webwinkel

Eerder schreef Franca een blog over haar stage. Je leest die hier

Image
Wandelend bos