Ontdek de unieke getijdennatuur vanuit de kano

06-07-2023

Vogeleiland Bliek in het Haringvliet is een ideale broedplek voor vogelsoorten als kluut, grote stern, visdief, kleine plevier, scholekster, kokmeeuw en ook witte kwikstaart. Vogelsoorten zoals dwergstern, bontbekplevier, middelste zaagbek en bergeend zijn ook vaak te zien. ARK Rewilding Nederland en het Wereld Natuur Fonds nodigen u van harte uit om het eiland te bezoeken om daar in de vogelkijkhut te genieten van de aanblik van vele vogels.

Peddel naar vogeleiland Bliek met gratis nieuwe kano- en kayakroutekaart

Maak een kano- of kayaktocht over het Haringvliet naar het eiland Bliek met de hiernaast gratis te downloaden nieuwe kano- en kayakkaart. Op deze kaart zijn 3 routes aangegeven met een verschillende lengte, vanaf verschillende vertrekpunten. Ook staat op de kaart informatie over de vogelsoorten en planten op het eiland, de vissoorten in het Haringvliet en lees je waarom het vogeleiland Bliek zo belangrijk is voor de natuur.

De kaart werd ontwikkeld door het Wereld Natuur Fonds samen met ARK Rewilding Nederland. Beide natuurorganisaties zetten zich in voor meer wilde natuur in Nederland, dus ook in de Delta. Met verschillende projecten in de delta, laten beide organisaties zien welke natuur ontstaat als het getij weer volledig mag meedoen. Zo werd in 2019 midden in het Haringvliet een zandbank aangelegd, speciaal voor kustvogels om te kunnen broeden en voor trekvissen om in de ondieptes te kunnen rusten en paaien. Er is ook een steigertje en een vogelkijkhut gebouwd, zodat mensen het eiland kunnen bezoeken om de vogels goed te kunnen bekijken zonder ze te storen. Het nieuwe eiland is Bliek genoemd, de naam voor een jonge haring. Staatsbosbeheer en Hoekschewaards Landschap beheren het eiland.

Jonge rewilders varen u voor

Inmiddels heeft Bliek zich ontwikkeld tot een plek waar veel vogels broeden. Nu het broedseizoen is afgelopen organiseert ARK ter gelegenheid van de lancering van de nieuwe kano- en kayakkaart, op zaterdag 15 juli een kanotocht vanaf de Menheerse Werf te Middelharnis naar Bliek. 14 Jonge Rewilders, leden van het Jonge Rewildersnetwerk van ARK, zullen onder leiding van een gids via een van de routes naar Bliek kano├źn om de vogels te bekijken. 

Let op! In Nederland heerst helaas vogelgriep, ook onder wilde vogels. Verstoor de vogels niet, dus blijf in de vogelkijkhut achter het scherm en vaar op voldoende afstand van het eiland. Raak geen dode vogels aan.  

Contactpersoon

Partners