“Veluwe Volgers”: struinen en genieten

17-01-2023

Koningsheide, bij Arnhem. Lekker struinen door het open veld. Je verwonderen over de prachtige cocons van de wespspinnen. Knap gemaakt! Sporen van edelherten volgen en zoeken waar deze dieren aan geknabbeld hebben. En welke planten laten ze links liggen? Waarom dan? Je inleven in het leven van het wilde zwijn. Waar wroeten ze naar? Waar zouden ze slapen? Er liggen botten en kadavers in het veld. Een beetje griezelig, maar ook fascinerend. In de klas hebben de kinderen al geleerd over “dood doet leven” en over de veranderende natuur op dit deel van de Veluwe. 

In het afgelopen jaar hebben dertig Arnhemse schoolklassen deelgenomen aan het veldlesproject “Veluwe Volgers”. Met veel plezier en enthousiasme! Leerkrachten vinden de voorbereidende les heel waardevol, de locatie voor de buitenles perfect, de opdrachten uitnodigend en gevarieerd en de begeleiding professioneel en vriendelijk, kortom: een top-les!  

Samen met het Natuurcentrum Arnhem heeft ARK heeft dit veldlesproject ontwikkeld. Het Natuurcentrum voert de lessen uit. Tijdens een bezoek aan de klas op wordt verteld over “Rewilding de Veluwe”. Op een later moment mogen de kinderen het allemaal zelf ontdekken en beleven. Er staat dan een supercoole electrokar van het Natuurcentrum bij de rand van het gebied. Met allemaal mooie dingen uit de natuur, zoals een opgezette raaf, een gewei van een edelhert, botten van dieren, enzovoort. En natuurlijk materialen om de natuur mee te onderzoeken: verrekijkers, loepjes, een binocular, noem maar op. Vanuit deze hotspot gaan de kinderen op pad met hun opdrachten. Enkele groepjes maken een “Veluwe vlog”.  

Jorik van der Hoeven van Natuurcentrum Arnhem: “We hebben een prachtig jaar achter de rug, met heel veel mooie buitenlessen. De basis van de les staat als een huis en het enthousiasme over “Veluwe Volgers!” begint zich te verspreiden in het Arnhemse basisonderwijs. Voor 2023 willen we hiermee verder om zo nog meer leerlingen en hun ouders in contact te brengen met het gebied. We hebben er zin in!” 

Door van alles te ontdekken en beleven, door te ervaren hoe fijn het is om door de natuur te banjeren kan dit stukje van de Veluwe gaan leven in de harten en hoofden van vele honderden kinderen. Het verslag van afgelopen jaar vind je hier

  

 

 

 

 

 

Contactpersoon