Kempen~Broek erkend als UNESCO Biosfeergebied

09-07-2024
Het GrensPark Kempen~Broek mag zich vanaf vandaag een UNESCO Biosfeergebied noemen. Het Kempen~Broek wordt hiermee het eerste grensoverschrijdende UNESCO Biosfeergebied in de Benelux, het eerste in België en het tweede in Nederland!

Wereldwijd zijn er 748 biosfeergebieden in 134 landen die als icoon voor duurzame ontwikkeling dienen. Slechts 23 zijn grensoverschrijdend, met nu Kempen~Broek als 24ste. Zo wordt het gebied meteen een “sterk merk” en wordt het deel van een internationaal netwerk van gebieden waar mensen en natuur op een duurzame manier samenleven. Het Kempen~Broek mag nu in één adem worden genoemd met de Maasheggen en dat is een bijzondere streep onder de allure van dit rewildinggebied. 

Image
Tauros Wijffelterbroek

ARK werkt in het Kempen~Broek aan grootschalig ecosysteemherstel. Samen met partners WWF België, Limburgs Landschap, Regionaal Landschap Kempen en Maasland, Natuurmonumenten en provincies en gemeenten. Het Kempen~Broek is relatief onbekend, wat gezien de waardevolle natuur eigenlijk verrassend is. De komende jaren werkt ARK met steun van de Nationale Postcode Loterij, opnieuw aan aankoop van potentiële nieuwe natuur en proberen we de nu al waardevolle gebieden nog beter te verbinden en groter (en dus robuuster) te maken.