Veldlessen: Brienenoord

Onder de Van Brienenoordbrug in Rotterdam ligt een fantastische, avontuurlijke plek: het Eiland van Brienenoord. Een natuurpareltje middenin de grote stad. Er groeien wilde fruitbomen en het barst er van de vogels. Eb en vloed zorgen er dagelijks voor wisselende waterstanden. En dat terwijl de zee hier zo’n 40 kilometer vandaan is! Er zijn jungle-achtige plekken bij het water waar je je een weg kunt banen tussen de omgevallen bomen. Die groeien gewoon door, ook al liggen ze op hun kant. Hoe spannend is dat!  

Image
Buitenles op het Eiland van Brienenoord. Foto: Elma Duijndam

Image
Zelf ontdekken tijdens een veldles op het Eiland van Brienenoord
In 2021 is een deel van het eiland op de schop gegaan om meer ruimte te maken voor eb en vloed en de bijzondere natuur die daarbij hoort. Het is een mooi moment om het eiland te bezoeken te leren over deze veranderingen. Veel vogels hebben deze nieuwe plekken al ontdekt en de planten koloniseren in rap tempo de afgegraven oevers. 

Op het Eiland van Brienenoord worden avontuurlijke struintochten voor schoolklassen georganiseerd door De Stad Uit. De kinderen hoeven niet op de paden te blijven, maar mogen lekker struinen. Onderweg voeren ze een aantal leuke natuuropdrachten uit. Ze kunnen kleine beestjes vangen, vogels kijken, onderzoeken wat de invloed van eb en vloed is, klimmen en klauteren, en vooral: genieten van de natuur. De tochten worden begeleid door een medewerker van ARK, samen met vrijwilligers van De Stad Uit.

  • Buitenles op het Eiland van Brienenoord. Foto: Elma Duijndam

Meer informatie

Downloads