Roofdiergids

Nu de wilde kat weer in Nederland gezien wordt en je ook weer een otter kunt tegenkomen, is het handig om duidelijke informatie bij de hand te hebben om deze en andere roofdieren te kunnen herkennen. Daarom is er de Roofdiergids op zakformaat. Een handzaam gidsje dat in de zak van een jas past.

De Roofdiergids is vernieuwd en uitgebreid in december 2021. Van 36 naar 48 pagina's! Nu inclusief een nieuwkomer als de goudjakhals, maar ook Nederlands grootste roofdier: de grijze zeehond.

Roofdieren spreken tot de verbeelding. Ze zijn schuw, slim, krachtig, snel, speels en mooi, en ze spelen een belangrijke rol in de natuur. Vroeger werden roofdieren te vuur en te zwaard bestreden. Sommige soorten werden bijna uitgeroeid. Maar de tijden zijn veranderd, de meeste roofdieren worden (althans in Nederland en Vlaanderen) niet meer vervolgd. Bescherming, herintroducties en natuurbeheer hebben hun effect. Soorten als wolf, wilde kat, otter en boommarter breiden zich weer sterk uit.

De veldgids is bedoeld voor mensen die in hun hobby of werk wilde dieren (levend of dood) tegen kunnen komen: natuurliefhebbers, gidsen, boswachters, jagers, weg-inspecteurs en dergelijke. Met duidelijke tekeningen en korte teksten worden de belangrijkste kenmerken van elke soort behandeld. Ook zijn pootafdrukken en keutels afgebeeld. Verder bevat de gids tips voor het nauwkeurig vastleggen van waarnemingen. Voor het verspreidingsonderzoek is dit van groot belang.

Image
Wasbeer en wasbeerhond in de vernieuwde Roofdiergids 2021
Van 2013 tot 2020 was er ook de gratis Roofdierapp met prachtige foto's van onder meer Jelger Herder/Digital Nature. Deze mobiele applicatie voor smartphones en tablets hielp - net als de Roofdiergids - bij de herkenning van alle West-Europese roofdieren. De Roofdierapp was er voor zowel Android als Iphone. Een update van de inhoud en bijwerking naar nieuwere versies van besturingssystemen zit er financieel helaas niet in. Vandaar dat de app mogelijk niet meer te vinden is in de Google Play en App store. Wel bekijken we of het mogelijk is een online variant te maken, maar dat is nog in ontwikkeling.

Ondertussen is de vernieuwde editie van de Roofdiergids 2021 beschikbaar. Deze is te koop in onze web(geef)winkel.

Meer informatie

Kennislinks
  • Wasbeer