Struintochten 2023 in het Groene Woud en Kempen~Broek

Speciaal voor de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij organiseren we in 2023 twee struintochten in Het Groene Woud en twee in het Kempen~Broek. Maak kennis met de wilde weelde die het resultaat is van de rewilding van het Brabantse landschap. Let op: aanmelden is noodzakelijk (zie onder).

Image
De leembossen van Het Groene Woud zijn bijzonder rijk aan wilde soorten planten, bomen en dieren.

Het Groene Woud

Het is misschien wel een van de best bewaarde geheime schatten van de natuur in Nederland: het oude cultuurlandschap van Het Groene Woud is doorspekt met relatief onbekende natuurgebieden van allure. ARK Rewilding Nederland werkt hier aan het herstellen van natuur én aan het verbinden van deze natuurparels. Je ontdekt hoe mooi de natte leembossen zijn, waar je in het voorjaar sleutelbloemen, bosanemonen en havik kan tegenkomen. In samenwerking met Brabants Landschap her-introduceerde ARK edelherten in De Mortelen waar deze dieren, samen met runderen, zorgen voor een natuurlijke begrazing. Zo staat de natuur zelf weer grotendeels aan het roer en bepaalt ze hoe het gebied eruit ziet. Het levert een spannend landschap op waar áltijd iets te zien valt. En te genieten, want de gebieden zijn prima toegankelijk voor natuurliefhebbers. 

Image
Edelherten in Het Groene Woud

 

Kempen~Broek

Zoals de naam al zegt: het Kempen~Broek is van oorsprong een kletsnat gebied; een laagte waarin beekjes vanuit uitgestrekte moerassen hun weg naar de Maas zochten. Dit moeras werkte als een spons die veel regen- en kwelwater opnam en geleidelijk weer vrijgaf. Door kanalisatie van beken en diepe ontwatering in de afgelopen eeuwen, is een groot deel van de natuurlijke sponswerking verloren gegaan. De bijbehorende natuur kwijnde weg. Door de oude doorstroommoerassen te herstellen, en de natuurlijke rol van dieren (zoals grazers) weer te erkennen, geeft de natuur zelf vorm aan de ontwikkeling van het gebied. Natuurlijk zorgen wij wel voor de voorwaarden: een vervuilde beek wordt dit jaar om een moerasgebied heen geleid om zo de natuur te voeden met het plaatselijke schone kwelwater in plaats van vergiftigd water.

Image
Struinen in het Kempen~Broek

 

 

Bedankt!

Tijdens de struintochten lopen we dwars door het resultaat van uw deelname aan de Postcode Loterij. Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij heeft ARK in Het Groene Woud de aankoop en het natuurherstel van honderden hectaren voormalige landbouwgrond kunnen uitvoeren. In het Kempen~Broek is ARK ook al jaren actief  en kunnen we goed laten zien hoe de natuur en de omgeving profiteert van de ontwikkeling van wilde natuur. Precies de reden dat de Nationale Postcode Loterij ARK jaarlijks steunt. Daarom willen we de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij graag laten zien hoe mooi dit gebied is en wat er allemaal leeft.

Image
Loozerheide in het Kempen~Broek

 

Praktisch

De struintochten gaan over ongebaande paden, dus trek stevige, waterdichte schoenen of laarzen en een lange broek aan.

Kies hieronder een datum voor de struintocht en meld je op die pagina aan bij de contactpersoon voor de struintocht.

24 juni Kempen~Broek
1 juli Het Groene Woud
14 oktober Kempen~Broek
21 oktober Het Groene Woud

Deelname is gratis en uitsluitend voor deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Maximaal twee personen per aanmelding. Maximaal 30 personen per struintocht. Vol is helaas ook echt vol.

Meer informatie

Kennislinks
  • Wandelaars bij Wolfhaag
  • Wandelaars Wolfhaag