Broedsucces raaf in het Markiezaatsmeer

24-05-2019

Al jaren is de Brabantse Wal in het zuidwesten van de provincie Noord-Brabant de plek met de meeste soorten broedvogels van Nederland. Alsof dat nog niet mooi genoeg is, kwam daar dit voorjaar in ieder geval één prachtige nieuwe broedvogel bij: De raaf! Een paar raven heeft in het Markiezaat bij Bergen op Zoom twee jongen grootgebracht, die deze week het ouderlijk nest hebben verlaten.

Boswachter Erik de Jonge van Brabants Landschap heeft het nieuws van de broedende raven bewust een tijdje stil gehouden. "Om het prille geluk niet te verstoren, hebben we gewacht met dit fantastische nieuws tot de twee jongen veilig en wel uitgevlogen zouden zijn. Eindelijk kunnen we het nu delen!"

Aaseters

Voor Erik is het duidelijk waarom de raven ineens zo'n grote sprong naar het westen gewaagd hebben. "Raven zijn echte aaseters. Sinds anderhalf jaar doen we in het Markiezaat mee aan het project ‘Dood doet Leven’. Op vaste aasplekken worden kadavers van aangereden reeën neergelegd. Deze locaties worden in de gaten gehouden met camera’s en onderzocht op aanwezige insecten. Doel van het project is om de rol van aas en aaseters in de natuur te onderzoeken. Steeds vaker zagen we afgelopen jaar raven opduiken voor de camera’s en het was dan ook niet helemaal een verrassing dat ze de rust en het voedselaanbod in het Markiezaat zouden bekronen met een eerste broedgeval."

Eerste broedende raaf in Zeeland

Wat dit nieuws extra bijzonder maakt is dat het ook de eerste broedende raaf ooit in de provincie Zeeland betreft. Deze prachtige en uiterst intelligente vogel koos namelijk het meest westelijke deel van het Markiezaatsmeer om zijn nest te bouwen en dat ligt dus net in Zeeland.

Brabantse gastvrijheid begint met een goede maaltijd

In Brabant werkt ARK samen met Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, de Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-aanrijdingen (SAMF), Aaskeverwerkgroep EIS Kenniscentrum Insecten en Wageningen University & Research (WUR), met steun van de provincie Noord-Brabant. De samenwerking is gericht op het terugbrengen en behouden van een aantal soorten door te zorgen voor dode dieren - hun voedselbron - in de natuurlijke kringloop. Het gaat om zowel vogels (raaf, zeearend, zwarte en rode wouw) en zoogdieren (onder meer de wilde kat) als insecten (onder meer grote weerschijnvlinder, koemestpillendraaier (Onthophagus vacca) en aaskortschildkever (Emus hirtus). Het zijn rode lijst-soorten die schaars en/of zeldzaam tot zeer zeldzaam zijn. Aas in de vorm van dode dieren is voor genoemde soorten een essentieel onderdeel om te kunnen eten en om zich voort te kunnen planten.

Zelf zien?

Er zijn twee vogelkijkpunten bij het Markiezaatsmeer, waar je kans maakt op het zien van de raven. Vogelkijkhut De Hildernissehut is bereikbaar met een korte wandeling (witte route) vanaf het bezoekerscentrum De Kraaijenberg in Bergen op Zoom. Aan de zuidkant van het gebied kunt je vogels kijken vanuit de Scheldevanger. Kijk hier voor meer informatie.

Contactpersoon

Meer informatie

Kennislinks