Natuurtheater in het Leenderbos

10-07-2019

In natuurgebied het Leenderbos bij Valkenswaard kunnen bezoekers zien welke dieren er allemaal profiteren van een kadaver in de natuur. Hiervoor is een wildkijkscherm gemaakt waar regelmatig aangereden dode dieren worden neergelegd zoals reeën.

Wildkijkscherm

Het scherm is geplaatst door 102 Constructiecompagnie van de Koninklijke Landmacht. De locatie is een open plek in het bos bij een poel en is gratis te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Door het wildkijkscherm heeft het publiek niet alleen een grotere kans om wild in het Leenderbos te zien, maar in het bijzonder ook aaseters zoals roofvogels, raven en vossen. Verder kun je hier diverse keversoorten aantreffen die het indrukwekkende natuurspektakel van het afbraakproces kunnen versnellen en op hun beurt weer veel vogels aantrekken. Op deze manier doet de dood ook weer leven en is de kringloop weer rond.

Image
Wildkijkscherm in het Leenderbos bij Valkenswaard. Foto: Erik Schram/Staatsbosbeheer

Natuurlijke recycling

Wanneer dode dieren in de natuur mogen blijven liggen, wordt de Nederlandse natuur weer een stuk completer. Een hele levensgemeenschap is ervan afhankelijk. De aanwezigheid van een dood dier is een makkelijke manier voor andere dieren om aan voedsel te komen. Dieren die bekend staan als roofdier ontpoppen zich ineens als aaseter (vos, das, zwarte wouw, buizerd en marter).

Naast deze grote dieren, leven tal van insecten van dode dieren, of zijn afhankelijk van de aanwezigheid van grote kadavers voor de voortplanting (zoals de oeveraaskever). Andere insecten en vogels als koolmees en spreeuw, eten op hun beurt deze insecten en hun larven. Schimmels en bacteriën zetten de laatste restjes kadaver om in de mineralen waaruit ze zijn opgebouwd. Hieronder zitten rasspecialisten, waaronder de hoefzwam die de afbraak van beenderen en hoeven op zich heeft genomen. Die mineralen komen uiteindelijk weer beschikbaar voor de levensgemeenschap.

Video URL
Vos jaagt steenmarter weg

Dood doet Leven

Staatsbosbeheer heeft samen met ARK Natuurontwikkeling en Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-Aanrijdingen (SAMF) het initiatief genomen om in het Leenderbos aangereden wild terug te leggen in de natuur in plaats van deze af te voeren. De samenwerking is gericht op het terugbrengen en behouden van een aantal (zeldzame) aaseters door te zorgen voor dode dieren – hun voedselbron – in de natuurlijke kringloop. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant. Studenten van Wageningen University & Research monitoren de locatie met wildcamera’s. Zo is te zien hoe verschillende dieren op het aangereden wild afkomen.

Contactpersoon