Kletsnatte veldlessen bij het Haringvliet

30-09-2020

Kinderen van de groepen 8 van basisschool De Kring uit Hellevoetsluis hebben maandag 28 september 2020 van alles ontdekt en beleefd tijdens een kletsnatte, maar heerlijke veldles op het Quackstrand. Onderweg op de fiets hadden de kinderen al een ree zien oversteken. Een mooie start van de veldles! Het regende en miezerde bijna onafgebroken, maar dat mocht de pret niet drukken. Een jongen verzuchtte: “Al word ik zeiknat, ik doe dit veel liever dan dat ik nu in de klas zou zitten.

Image
Veldles aan het Haringvliet

De overkant was maar heel af en toe een beetje te zien en dat maakte het ook wel speciaal. Hoe breed is het Haringvliet hier eigenlijk? De bootjes van Rijkswaterstaat die bij de Haringvlietsluizen het zoutgehalte meten, waren nog wel te onderscheiden. Die herkenden de kinderen van het plaatje bij de voorbereidende binnenles.

Een favoriete opdracht is wel de “minirivier”. Hierbij laten de kinderen emmers water leeglopen op een bepaalde plek, en langzaam maar zeker ontstaat er dan een minirivier die voortdurend verandert, meandert, zand meeneemt, oevers afkalft, eilandjes vormt en uitwaaiert in een delta. Spelen en leren tegelijk. “Hoe cool is dat: je graaft niet en er ontstaat een rivier!”  En wat gebeurt er als er wat klei in de weg ligt? Klei, die ook door de rivier is meegenomen. En waar je ook nog eens een mooie brug van kunt maken.

Image
Veldles aan het Haringvliet

Verder werd er een grote groene sabelsprinkhaan gevangen en bewonderd, geproefd van de duindoornbessen (zuur!) en de wilde rucola, gestruind en gejut langs de waterkant, en vonden de kinderen takken met knaagsporen van een bever. Die gingen mee in de tas naar huis, net als heel wat mooie schelpen en stenen. Als bonus kwam er ook nog een visarend langs vliegen!

Sinds januari 2019 gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier en kunnen zee en rivier elkaar weer ontmoeten Dit is een belangrijke stap voor de natuur in deze delta. De afgelopen jaren is er door zes natuurorganisaties hard gewerkt aan verbetering van de natuur in dit gebied. Nog steeds vinden er volop veranderingen plaats in de natuur rondom het Haringvliet. Dit veldlesproject wil schoolkinderen uit de directe omgeving van het Haringvliet betrekken en enthousiasmeren. De kinderen leren erover in de klas en vervolgens ontdekken, genieten en beleven ze van alles in deze natuur tijdens de veldles. Via de kinderen worden ook de ouders en leerkrachten bereikt. Een deel van de ouders gaat mee met de veldles als begeleiders van de groepjes. De andere ouders horen thuis de enthousiaste verhalen van de kinderen, wat vaak weer leidt tot volgende bezoeken in het gebied.

Contactpersoon