Drie studenten van Wageningen Universiteit, Aeres Hogeschool Almere en Van Hall Larenstein in Velp hebben onderzoek gedaan naar het spontane bos dat na drie decennia natuurontwikkeling is opgekomen in een aantal natuurontwikkelingsgebieden in Nederland. In deze gebieden mocht de natuur, gestuurd door natuurlijke processen zoals begrazing door grote grazers, droogte, kwel, overstroming en storm, zelf haar gang gaan.
Is er in die gebieden spontaan bos opgekomen of hielden de grote grazers het landschap helemaal open? Wat zijn de kenmerken van het bos dat opgekomen is en hoe ontwikkelt dit bos zich? Is het bos duurzaam halfopen, zoals de theorie voorspelt of groeit het toch dicht? Allemaal vragen die aan bod zijn gekomen tijdens de stage in dit voorjaar en zomer. Naast hard werken was het mede door het mooie voorjaarsweer ook heel erg genieten voor de studenten om in deze prachtige veelal halfopen landschappen onderzoek te mogen doen. De vlog van één van deze studenten geeft hier een mooie indruk van.
De resultaten van dit onderzoek worden op een later moment nog gepubliceerd. Ook worden de resultaten gebruikt in een Europees project om de beste ervaringen met en kennis over natuurontwikkeling en procesnatuur te verzamelen en te publiceren.
De resultaten worden gebruikt in een Europees project om de beste ervaringen met en kennis over natuurontwikkeling en procesnatuur te verzamelen en te publiceren.
Voor meer info zie Kennis over natuurontwikkeling en landbeheer