Bij de start van de Dutch Design Week 2022, eind oktober in Eindhoven, presenteerden de kunstenaars Noëlle Ingeveldt en Juriaan van Berkel Dead and Alive: een modern sprookje over het belang van de dood in de natuur, met een aangereden ree in de hoofdrol.
Verscholen in een groen gebied in Strijp ligt BioArt Laboratories – een herbestemd historisch militair complex in een dicht bos. Hier werd het vergaan van een aangereden ree vanuit alle hoeken gefilmd. De dode ree speelt met deze beelden een hoofdrol in de video-installatie van Ingeveldt en Van Berkel waarin de toeschouwer wordt meegenomen op een reis over vergankelijkheid, biodiversiteit en de rol van de mens. Die slaat een gat in de natuurlijke kringloop van het leven, door dode dieren uit het bos te halen. Noëlle Ingeveldt over het onderzoeksproject Dead and alive, life to come “We maakten deze video-installatie omdat het tijd wordt dat men stopt met het constant verstoren van natuurlijke processen en mensen weer wennen aan de dood. Niet alleen het leven van vele aaseters staat op het spel, ook de nutriënten die een kadaver teruggeeft zijn waardevolle voedingsbronnen voor alle flora en fauna.”
Voor het project werkten de kunstenaars onder andere samen met Jeroen Helmer, natuurillustrator bij ARK, en Elke Wenting, promovenda van de Wageningen Universiteit. Beiden hielden bij de start van de Dutch Design Week een lezing. Wenting lichtte de ecologie van kadavers en haar onderzoek toe en Helmer vertelde over kadaverschaarste in het algemeen en hoe in Brabant wordt gewerkt aan oplossingen binnen het Dood doet Leven-project. Dat is een samenwerking met het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, de Stichting Afhandeling & Monitoring Fauna-aanrijdingen, Aaskeverwerkgroep EIS Kenniscentrum Insecten, Wageningen University & Research en de provincie Noord-Brabant
De video-installatie Dead and Alive is onderdeel van de tentoonstelling Symbiocene Forest tijdens de Dutch Design Week 2022. De tentoonstelling wordt georganiseerd door de BioArt Laboratories Foundation. BioArt Laboratories onderzoekt de blauwdruk voor een nieuw tijdperk in de menselijke geschiedenis, waarin design en evolutie samenvloeien: het Symbioceen.
ARK agendeert sinds 2008 het belang van het laten liggen van dode dieren in de natuur. Samen met natuurorganisaties en terreineigenaren creëert ARK meer ruimte voor grote kadavers in de natuur. Dat ook kunstenaars onze omgang met de dood en het weghalen van dode dieren in de natuur bevragen, helpt om meer ruimte en begrip te creëeren voor natuurlijke processen.
Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Een dood dier vervult de functie van een druk bezocht restaurant, waar honderden andere dieren aan de dis schuiven. Imposante soorten zoals raaf, vos of zeearend, maar ook kleine insecten zoals aaskevers, vliegen en kledingmotjes. Kadavers vormen daarmee de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen. De dood van het ene dier, betekent het leven voor een ander. Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is nog niet overal in Nederland gebruikelijk. Dood doet Leven zet zich in voor de terugkeer van grote dode dieren én aaseters in de natuur.
Meer informatie
Volg het project via instagram of op de website van de kunstenaars
Het onderzoek van Elke Wenting is ook op instagram te volgen