Een tijdreis in de ruige natuur van de Ooijpolder die nog niet zo lang geleden landbouwgebied was. Een inspirerende dag over rewilding; de aanpak waarbij de natuur zelf het werk doet voor het ontstaan van natuurlijk functionerende ecosystemen. Een verslag van een recente 'Nature Bits', een initiatief van het IVN, waarbij jongeren activiteiten voor jongeren organiseren rondom een bepaald natuurthema.
Elma Duijndam, projectleider van de ARK-ademie vertelt: Ark werkte als rewilding ambassadeur voor Nature Bits met alle plezier mee aan deze dag. Het thema past ons immers als een jas. Natuurontwikkeling, ruimte geven aan natuurlijke processen, is de basis van het werk van ARK, en jongeren inspireren met ARK-verhalen en hen laten zien wat natuurontwikkeling in Nederland kan opleveren past heel erg bij ons.
Veel nieuwe natuur in de Ooijpolder was eerst landbouwgrond. Agrariër Charles Jeuken vertelde dat hij het allemaal heeft zien gebeuren. En dat hij nu, in samenwerking met ARK bij de Ooijse Graaf een deel van zijn grond heeft bestemd voor natuur. Hij merkt dat, nu zijn landbouwgrond omringd is door natuur, hij minder last van ziektes en insectenplagen heeft."
Tijdens de Nature Bits-bijeenkomst waren er zelfgebakken taarten en een heerlijke lunch, en er waren creatieve momenten rondom de vragen als wat is rewilding eigenlijk? En wat betekent dit voor jou? De deelnemers kregen een tijdscapsule mee, een kokertje om gedurende de dag materialen te verzamelen tijdens het struinen om die aan het eind van de dag dit toe te lichten.
ARK'er Bart Beekers nam de deelnemers mee in de natuur van de Groenlanden. Ooit boerenland, kaal en ontoegankelijk. En nu: een wildernis die volop in ontwikkeling is en toegankelijk voor mensen, zelfs buiten de gebaande paden. Een walhalla voor vogels, vlinders en bloemen. Hij vertelde daar over de visie van ARK, ontwikkelingen rondom rivieren, het belang van grazers, dode dieren en poep.
Mede-organisator van de dag Jelle van Zanten was onder de indruk van de reacties die loskwamen bij het kadaver van een ree, neergelegd in het kader van 'dood doet leven', het onderzoek naar dode dieren. "Veel deelnemers hadden nog nooit zo’n groot dood dier gezien en het goed bekeken. Het leidde ook tot gesprekken over de dood in het algemeen; gesprekken over doodskisten van mycelium tot de vraag of het ook mogelijk is voor een mens om neergelegd te mogen worden in een prachtig natuurgebied passeerden de revue.'
Gedeelde passie
“Het bijzondere van deze dag is dat je allerlei mensen leert kennen, die je anders nooit zou tegenkomen. De deelnemers kwamen van verspreid over het land, sommigen waren al werkend, anderen studeerden nog,' vertelt Linde de Leeuw, die deelnam aande dag. "Er was geen groene achtergrond nodig om hieraan mee te doen, maar wel een basisinteresse voor natuur. Er zaten bijvoorbeeld mensen bij met een achtergrond in grafische vormgeving of bedrijfskunde die ook een passie hebben voor natuur en zichzelf hierover meer hebben aangeleerd. Je voelde de gedeelde passie voor natuur en dat was erg gaaf voor iedereen. We hebben met zijn allen vol fascinatie gekeken het gedrag van strontvliegen op poep, en hebben met een loep hun eitjes bekeken. Iets wat je terug hoorde was dat niet iedereen mensen heeft in hun vriendenkring die ook zo enthousiast zijn over natuur en dat het fijn was om hierin medemensen te vinden.”
Net als Linde vond Jelle het een heel geslaagde dag. "We hebben gezien dat rewilding werkt, hoe het werkt en dat het hoop biedt voor de toekomst. De struintocht in de Groenlanden was de perfecte afsluiting. Wat een mooi gebied. Een plek waar meidoorns zelf bepalen waar ze groeien, waar eiken en essen een plek vinden om veilig achter de doorns op te groeien. Een plek waar grote grazers en natuurlijke processen de dienst uitmaken.” Linde: “Ja, wat een leuke dag! Goed georganiseerd en enthousiaste mensen met een gedeelde passie. Zowel de organisatoren als de deelnemers.”