Ontdek grootse natuur in de Kleine Willemswaard

27-03-2022

Van ijsvogel tot Schotse hooglander en van cichorei tot eik: in de Kleine Willemswaard in Tiel zijn héél veel soorten te vinden. En dat terwijl je je hier een paar jaar terug nog middenin een weiland bevond. Met onze gloednieuwe, gratis te downloaden wandelfolder maak je kennis met dit prachtige natuurgebied.

De Kleine Willemswaard is een uiterwaard van ongeveer 28 hectare gelegen aan de rand van Tiel aan de Waal, tussen de haven en het Amsterdam-Rijnkanaal. Grenzend aan de dijk met direct daarachter woonwijken is het een echte ‘stadswaard’. Het hele gebied is Natura 2000-gebied en eigendom van Rijkswaterstaat. Sinds 2019 is ARK tijdelijk beheerder van deze voormalige landbouwpolder.

Image
Niet alleen planten en dieren, ook steeds meer mensen weten het gebied te vinden.

Duwtje in de rug

Het is haast niet meer voor te stellen als je je in deze natuurlijke uiterwaard begeeft, maar een paar jaar terug bevond je je hier nog middenin een weiland. Nu krijgen planten, dieren en de rivier volop de ruimte in deze stadswaard. Als tijdelijk beheerder zet ARK Natuurontwikkeling zich in voor robuuste, wilde natuur, die zich op haar eigen manier mag ontwikkelen. ARK geeft de natuur daarbij af en toe een duwtje in de rug. Zo hebben we in 2020 Schotse Hooglanders geïntroduceerd in de Kleine Willemswaard. Met hun gegraas zorgen deze dieren voor variatie in de vegetatie én ze leveren schone poep, zonder medicijnresten: een feest voor allerlei planten en dieren. Daarnaast hebben we oude geulbeddingen open gegraven en de zomerdijk verlaagd; de rivier mag de uiterwaard weer overstromen. Deze aanpak blijkt succesvol: in een paar jaar tijd hebben honderden planten, dieren én mensen het gebied gevonden.

Image
Schotse Hooglanders brengen de Kleine Willemswaard tot leven. Foto: Jan van den Berg

Tijdens een telling vonden biologen meer dan 130 plantensoorten in de Kleine Willemswaard. Vijfvingerkruid, wouw en speerdistel bijvoorbeeld. Over elke plant die je ziet in de Tielse Stadswaard is wel iets bijzonders te vertellen. Zoals over de cichorei, met z’n karakteristieke blauw-paarse kleur. Iedere dag opent zich een nieuwe bloem, die slechts één dag bloeit. Regent het die dag? Dan spoelt de kleur langzaam weg. Ook voor vogelaars is de Kleine Willemswaard een lust voor het oog. Onder andere ijsvogels, maar ook scholeksters, spechten, Vlaamse gaaien, visdieven en huiszwaluwen weten het gebied te vinden. Sinds 2020 laat zich ook af en toe een bever zien, vooral tijdens de schemering.

Image
De bloemen van de cichorei bloeien slechts één dag. Foto: Jan van den Berg

Gemeenschappelijk geweten

Met dit project laat ARK zien dat ook in een kleine uiterwaard aan de rand van een stad een natuurlijk beheer mogelijk is. Eind 2022 geeft ARK het stokje door aan een nieuwe beheerder. Om de duurzame ontwikkeling van het gebied ook dan te begeleiden, is een Waardgroep opgericht: een groep betrokken omwonenden die zich over haar stadswaard blijft ontfermen. En als een gemeenschappelijk ‘geweten’ de kwaliteit van het beheer en de ontwikkeling van de uiterwaard bewaakt.

Zin gekregen om de Kleine Willemswaard zelf te ontdekken? Met de nieuwe folder dompel je je even onder in de schoonheid van dit gebied. Je kan ‘m hier gratis downloaden.