Raventamtam als wolventomtom

06-04-2022

Meer dan honderddertigduizend foto’s uit wildcamera’s bekeken ze. Tijmen en Annemarie die vorig jaar stage liepen bij ARK. Ook in het veld zagen ze: raven wijzen elkaar de weg naar verse kadavers. Lees hier een stuk uit hun verslag.

“Wij zijn Tijmen en Annemarie en we studeren allebei Wildlife management aan het Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Allebei zijn we geïnteresseerd in de natuur en daarmee ook in natuurfotografie. Gedurende de periode augustus 2021 tot januari 2022 hebben wij op de Veluwe meegewerkt aan het project ’Dood doet Leven’. Hiermee zet ARK zet zich in voor het terugkeren van dode dieren in de natuur en daarmee ook voor de terugkeer van aaseters. 

Foto's kijken

Elke twee weken bezochten we drie valwildlocaties waar vaste camera’s hangen.Dat zijn plekken waar kadavers van aangereden dieren worden neergelegd voor onderzoek. Op die valwildlocaties wisselden we de batterijen en SD-kaartjes van de wildcamera’s en bekeken daaarna thuis de beelden en verwerkten die. Daarnaast kregen we beelden toegestuurd van een terrein wat we zelf niet konden bezoeken. In totaal hebben we 131.282 beelden bekeken! Op deze beelden zagen we voornamelijk edelhert, raaf en wild zwijn. Naast deze drie soorten kwamen ook vos, damhert, buizerd en zwarte kraai regelmatig voorbij. Vijf maanden beelden bekijken van deze camera’s was veel werk, maar het leverde ook prachtige platen op.

Image
Raven en een wild zwijn trekken een karkas uit elkaar op de Veluwe

Daarnaast bekeken we de data van de al eerder gezenderde, jonge raven die steeds verder vlogen en zelfstandiger werden. Soms wezen de data naar een hoge activiteit op één plek. Wat was daar gaande? Dankzij de samenwerking van de gebiedseigenaren hebben we veel van deze plekken met succes kunnen onderzoek. Op vijftien uit zeventien locaties vonden we kadavers. Het merendeel was afschot, maar we hebben ook een bevestigde wolvenkill gevonden.
Verder zagen we dat de raven regelmatig teruggingen naar bekende valwildlocaties, die we dus niet meer hoefden te bezoeken. Tijdens het zoeken naar gezenderde raven kwamen we ook veel niet-gezenderde raven tegen. Dat vonden we helemaal niet erg, want deze lieten prachtig hun acrobatische vliegkunsten zien!

Wolvensporen zoeken

Tijdens ons onderzoek waren de ogen niet alleen naar boven gericht voor de raven, maar ook naar beneden. Op verzoek van het Wolvenmeldpunt Nederland, letten we ook op of we sporen van wolven tegenkwamen, pootafdrukken , maar ook uitwerpselen. Als deze vers genoeg waren konden we er een sample van nemen voor DNA-onderzoek, zodat uitgezocht kon worden om welk individu het ging. Dit helpt wolvenmeldpunt Nederland met het inventariseren van het aantal wolven in Nederland en hoe de territoria zijn verdeeld over het land.

Image
ARK stagiair met camera in het bos.

Image
ARK stagiaire Annemarie met een raaf in haar armen.

Gedurende onze onderzoeksperiode is er ook iets bijzonders gebeurd: Sjaak van Doorn had een wolf gefotografeerd die net een hert had gedood, met meerdere raven eromheen. Geen van de gezenderde raven was daar deel van, maar de volgende dag vlogen twee gezenderde raven, van verschillende locaties, linea recta naar deze wolvenkill. Het bijzondere was dat deze raven hier nooit aanwezig waren. Is dit toch een bewijs dat de raventamtam echt aanwezig is op de Veluwe?

Mensenwerk

Tijdens onze stage hebben we ook veel mensen ontmoet. Zo zijn we op pad geweest met VroegeVogels voor een item over de raaf, hebben we veel ARK’ers leren kennen en zijn we meegeweest toen Trouw langskwam voor een artikel.

In deze vijf maanden hebben we genoten van al het moois dat de Veluwe te bieden heeft. Of we de relatie tussen wolven en raven al echt kunnen doorgronden of niet, we mogen ervan genieten dat we de kans hebben om dit soort onderzoek uit te voeren in ons eigen land. We zijn blij dat beide soorten na lange tijd te zijn weggeweest uit Nederland, toch teruggekeerd zijn!”

Contactpersoon

Meer informatie

Kennislinks