Steuren bij Hoek van Holland

10-03-2022

Langs de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland is een nieuw informatiepaneel onthuld over de zeldzame en eerder in ons land uitgestorven Europese steur. Het paneel staat bij een van de weinige nog open verbindingen tussen rivier en zee. Een belangrijk punt, want de Nederlandse delta is een internationaal knooppunt voor trekvissen en -vogels. In Nederland wordt hard gewerkt aan de terugkeer van de steur. Als dit boegbeeld het redt, zijn de Nederlandse wateren ook weer geschikt voor andere trekvissen als paling, fint, zalm, houting en elft.

Image
Infopaneel steur langs Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland

De steur weer terug in een gezonde delta

De Europese steur (Acipenser sturio) is een spectaculaire vis die wel 3,5 meter lang kan worden. Ouder dan de dinosaurus, zeldzamer dan de panda. Ooit wemelden onze rivieren van de Europese steur. Deze steurensoort leefde duizenden jaren lang in Nederland, maar in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de laatste gevangen en gedood. Nu is het water weer schoon, de steur beschermd en stuwen en sluizen zijn van vistrappen voorzien. Tijd om deze gigant terug te brengen waar hij hoort.

Open verbinding met zee

In 2012 werden de eerste vijftig steuren bij Nijmegen losgelaten, en zwommen via Hoek van Holland de Noordzee op. De Nieuwe Waterweg was op dat moment de enige nog open verbinding van de Rijn met de Noordzee. Niet alleen belangrijk voor schepen, maar voor trekvissen als steur en zalm zelfs een levensvoorwaarde. Zij worden geboren op de rivier en groeien op in brakwatergebied, de getijdenovergang tussen rivier en zee. Volwassen vissen trekken naar zee. Tegen de tijd dat de biologische klok op voortplanten springt, keren ze terug. Nauwelijks gehinderd door stuwen, sluizen of dammen, kunnen zij via de Nieuwe Waterweg hun paaiplaatsen in Duitsland en verder stroomopwaarts bereiken. Er zijn nog maar weinig open overgangen tussen zoet en zout water in Nederland. Gelukkig zijn de Haringvlietsluizen in 2019 voor het eerst op een kier gegaan.

Image
Infopaneel steur langs Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland

Een nieuwe toekomst voor steuren in Nederland

De steur zal niet zelfstandig terugkeren. Niet alleen in Nederland is de steur uitgestorven, ook in de rest van Europa wordt deze vis ernstig bedreigd. Maar het tij is te keren! De eerste uitzettingen van jonge steuren in de Rijn laten zien dat de seinen op groen staan om trekvissen als de steur weer te verwelkomen en voor uitsterven te behoeden. Om dit boegbeeld van trekvissen te redden worden meer steuren losgelaten. Veel meer zodat Nederland over enkele tientallen jaren weer trots kan zijn op een grote, gezonde groep steuren. De steur zwemt dan weer zijn eigen pendeldienst. Van de rivier naar zee, en weer terug.

Steuren spotten

De eerste steuren zwemmen al rond. Vangstmeldingen door vissers laten zien waar. Het melden van steuren levert waardevolle informatie om deze vis terug te brengen. In Diergaarde Blijdorp bevindt zich in het Oceanium een aantal Europese steuren. Een unieke manier om dit indrukwekkende zeldzame dier, dat zich normaliter vooral diep in rivieren en zeeën bevindt, van dichtbij te bekijken.

Contactpersoon