Begrazing maakt bosontwikkeling Groene Woud natuurlijker

28-09-2023
Met de introductie van een kudde zwarte Schotse Hooglandrunderen, en straks ook een kudde Exmoor pony's, komt een van de belangrijkste sturende natuurprocessen op gang: begrazing. Daarmee worden de leembossen van Het Groene Woud geleidelijk wat natuurlijker.

De grazers spelen een sleutelrol in de verspreiding van zaden, brengen voedingsstoffen en mineralen in beweging in het ecosysteem en sturen met hun graasgedrag de ontwikkeling van het gebied naar meer natuurlijke diversiteit.

Warm onthaal

De vijf zwarte Schotse hooglanders op Savendonk raken steeds meer gewend aan hun nieuwe thuis sinds ze hier op 1 oktober 2023 kwamen ‘wonen’. Buurtgenote Jolan van Herwaarden houdt de dieren vrijwillig in het oog. 
“Zó leuk dat ze weer terug zijn!”

Jolan woont in Savendonk, letterlijk bij de dieren om de hoek. Ze wierp zich vrijwillig op om een oogje in het zeil te houden. Dat deed ze een paar jaar geleden ook al. Toen liepen de dieren rondom haar huis. 
“Toen ik hier ruim acht jaar geleden kwam wonen, vond ik ze meteen prachtig”, vertelt ze. “Die grote koppen, die robuuste laat-mij-maargrazen-mij-maak-je-niks-uitstraling. Ik ben graag in mijn tuin en ik zag ze dus regelmatig in het bos lopen. Ik had weleens gehoord dat hooglanders je aan je stem kunnen herkennen. Ik ben ze vanaf toen regelmatig gaan roepen. Van grote afstand natuurlijk, het zijn geen aaibare dieren waar je even naartoe loopt. En ik wilde ze ook niet teveel storen. Maar áls ik ze dan riep, dan zag je toch echt een kop mijn kant op draaien.”

Veel belangstellingI

In die periode is ze meer over de dieren gaan lezen. Ook volgde ze een cursus bij Stichting Taurus. “Mateloos interessant”, vertelt ze. “Als hier dan fietsers voorbij kwamen, kon ik meteen hun vragen beantwoorden. Want die warener opvallend veel. Mensen wilden heel graag meer over de dieren weten.” Ze vertelde dan over hoe ze aan zelfmedicatie doen door bij pijn bepaalde struiken te eten. Hoe waardevol hun mest is voor de bosbodem. En hoe ze het landschap openhouden met hun gegraas.

Nieuwe, wilde natuur

“Op een bepaald moment zijn ze hier weggehaald. Ik heb ze verschrikkelijk gemist. Dus toen begin oktober vijf zwarte hooglanders terugkwamen, kon ik mijn geluk niet op. Ze lopen nu niet meer rondom mijn huis, maar zijn nog steeds dichtbij. Ik loop er elke dag wel een keertje naartoe om ze een beetje in de gaten te houden. Te kijken of het goed met ze gaat. We noemen ze inmiddels onze vrienden.” 
Voor Savendonk is de komst van de hooglanders erg waardevol, vindt Jolan. 
“Ze horen bij de nieuwe, wilde natuur die ARK hier realiseert, net zoals de aanplant van bomen. Daarvan zie je over een paar jaar pas echt veel resultaat. Deze hooglanders zijn nu al niet te missen. Ze helpen bovendien heel goed mee de biodiversiteit in Savendonk te vergroten.”

De runderen op Savendonk zijn eigendom van kuddespecialist Stichting Taurus. Deze heeft nóg meer dieren in de regio. Want ook de runderen in het Dommeldal aan de Bosscheweg in Boxtel zijn van deze stichting. Het beheer van die kleine kudde is in handen van Natuurwerkgroep Boxtel.