Het boek van ecoloog, schrijver en illustrator Jeroen Helmer laat zien dat wilde natuur ook in Nederland en België bestaat, en hoe nieuwe, wilde natuur een plaats kan krijgen in drukbevolkte gebieden.
Burgemeester Bruls complimenteerde Jeroen Helmer met het prachtige taalgebruik. “Het is voor een groot publiek, van jong tot oud, hoog- of laagopgeleid, interessant om te lezen. Dat is toch eigenlijk het mooiste dat je als schrijver kunt bereiken: dat veel mensen kennis kunnen nemen van jouw inzichten”. En de burgemeester is het met ARK eens dat we hier op een bijzonder plek zijn “waar de mensen die hier 20, 30 jaar geleden voor het laatst waren zich kunnen verwonderen over het gegeven dat het mogelijk is om in een stedelijk gebied zoveel wildernis te hebben”.
Jeroen Helmer werkt al sinds de oprichting in 1989 bij het in Nijmegen gevestigde ARK Rewilding Nederland (voorheen ARK Natuurontwikkeling). Met zijn gedetailleerde tekeningen brengt hij ecologische processen, sleutelsoorten en de complexiteit van ecosystemen in beeld. Helmers verhaaltekeningen worden over de hele wereld gebruikt door natuurliefhebbers, wetenschappers en mensen die rewilding in de praktijk brengen. ARK vroeg hem om de verhalen bij de tekeningen op te schrijven en samen te brengen in een boek. Wildernis in eigen land is uitgegeven door Lemniscaat.
Esther Blom, directeur van ARK, overhandigde het boek aan burgemeester Bruls in museum De Bastei met een bijzonder dankwoord. “Ik weet niet of Nijmegen zich realiseert dat deze stad aan de basis heeft gestaan van deze wereldwijde succesvolle beweging. Omdat 35 jaar geleden hier ruimte was voor de omdenkers die de rivier de ruimte wilden geven en natuurlijke processen herstelden zodat de maïs- en grasvelden langs de Waal tussen hier en de Millingerwaard nu natuurgebied zijn. Daarmee laten we zien dat natuurherstel kán en tot een explosie van leven leidt. Deze nieuwe, robuuste natuur door en om de stad zorgt er mede voor dat Nijmegen in de top staat van meest leefbare steden op de wereld.”
Jeroen Helmer hoopt dat zijn boek inspireert tot natuurherstel: “Dat is nu belangrijker dan ooit. Zou het niet fantastisch zijn als veel meer mensen weten hoé we dit kunnen doen? Wat er gebeurt als je natuurlijke processen - zoals begrazing door sociale kuddes van halfwilde paarden en runderen en het laten liggen van kadavers, poep en dood hout - terugbrengt en tijd en ruimte geeft?”
Stadsgenoot Pieter Derks schreef het voorwoord van het boek.