Kinderen ontwerpen vogelkijkhut voor Ooijse Graaf

04-04-2024
In de voorbereiding van de gebiedsontwikkeling in de Ooijse Graaf, werken schoolkinderen uit Leuth alvast aan de toekomstige beleving van het gebied.

Lijm druppelt van een bouwwerkje, een zaagtafel maakt even kabaal en een meester kijkt trots. Vandaag bouwen kinderen van basisschool ’t Bijenveld uit Leuth hun model voor een vogelkijkhut. De kinderen hebben zichtbaar plezier in hun werk en de bouwwerken worden steeds completer. Dit alles speelt zich af in het creatief hoofdkwartier van Studio Bouwketel op Nyma-terrein in Nijmegen. Uiteindelijk gaan zij op basis van de ontwerpen van de kinderen een vogelkijkhut ontwikkelen in opdracht van K3.

De vogelkijkhut is onderdeel van het Project Ooijse Graaf en wordt geplaatst bij het rietmoeras dat daar straks gaat ontwikkelen. Door vooraf de werkzaamheden met de buurt te bespreken werd al snel een lijntje gelegd met meester Sandor. Hij heeft als missie om natuur in het hart van elk kind te krijgen. Dat doet hij onder andere door de kinderen mee de natuur in te nemen. Met glunderende oogjes vertellen ze over de lessen “Ik heb een winterkoninkje vastgehouden toen we op bezoek waren bij vogelonderzoekers.” en “Ik heb de ijsvogel gezien!”.

Image
Ontwerpen Kijkscherm Ooijse Graaf

De kinderen kregen eerst les van Bouwketel over het ontwerpen en daarna mochten ze meteen aan de slag. Het valt op dat kinderen goed kijken naar het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren. Ze willen dat de vogels niet schrikken van mensen. Als de dag vordert komen ronde ramen, trappen, tunnels, hoge palen en onderwaterschermen tevoorschijn. Het wordt nog een hele uitdaging voor het team van de Bouwketel om hun expertise te evenaren. Het team lijkt vandaag net zoveel plezier als de kinderen te hebben, dat belooft in elk geval veel goeds.

Image
Ontwerpen Kijkscherm Ooijse Graaf

Het project natuurontwikkeling in de Ooijse Graaf pakt ARK voor een belangrijk deel op in samenwerking met gebiedsontwikkelaar K3. Door middel van tijdelijke zandwinning kan een groot areaal landbouwgrond omgevormd worden tot open water met rietmoeras. Op deze wijze ontstaat er 38 hectare nieuwe natuur. Ook financiert K3 de ontwikkeling en plaatsing van de vogelkijkhut. Zo wordt er onder andere voor gezorgd dat alle natuur die zich in het water en het rietmoeras zal ontwikkelen ook zichtbaar en beleefbaar is.

Image
Ontwerpen Kijkscherm Ooijse Graaf

 

 

Contactpersoon

Partners

De K3-organisatie is een veelzijdig, derde generatie familiebedrijf. Met onze vijf ondernemingen werken we samen aan de landschappen voor de toekomst. Aan een prettige en veilige leefwereld. Voor nu en voor iedereen die er na ons van wil genieten.