Al jaren werken ARK en het Wereld Natuur Fonds aan de terugkeer van de steur. Sinds enige jaren is ook Sportvisserij Nederland aangesloten en zo werd Niels Brevé een van de drijvende krachten in het project. Naast heel praktisch werk met de vissen onderzoekt hij ook de kansen en bedreigingen voor de steur. Terugkeer is mogelijk, constateert Brevé in zijn promotieonderzoek .
“De Rijn is schoner geworden, er is in Duitsland voldoende paaigebied, in de Nederlandse Rijndelta is voldoende leefgebied voor het nageslacht en de overlevingskansen op zee zijn goed. We gaan stap voor stap de goede kant op”, zegt Brevé. “Het is nog wel zaak om migratiebarrières zoals stuwen en dammen weg te nemen en te zorgen dat de steur de ruimte heeft om de schroeven van grote vrachtschepen te kunnen ontwijken.” Dat kan volgens hem door de rivier opnieuw te verbinden met nevengeulen en langsdammen aan te leggen. Dit is ook een scenario dat ARK en WWF binnen het consortium Levende rivieren bepleiten.
Verder pleit Brevé voor een Nederlands opkweekcentrum voor Europese steur. “Daar kunnen steurtjes uit het Franse kweekprogramma wennen aan het Rijnwater en opgroeien tot ze groot genoeg zijn om los te laten."
Het uitzetten van steur – zoals dat in 2023 en 2024 is gedaan met honderden gezenderde jonge vissen van dertig centimeter – gaat de komende jaren verder worden uitgebreid. "Dit is de enige manier om de steur op termijn terug te krijgen en het levert tegelijkertijd kennis op over waar deze vis zich succesvol kan handhaven", aldus de kersverse 'doctor steur'.
De voorbereidingen voor de herintroductie van de steur worden sinds 2023 medegefinancierd door het Interregprogramma 'De Rijn verbindt'.
(bron: Sportvisserij Nederland)