
"Monitoren in natuurgebieden Valkenhorst en De Plateaux in Noord-Brabant betekende voor mij een aardig stukje reizen. Zeker als je nog geen rijbewijs hebt. De lange reizen waren het waard. Ik mocht werken in prachtige geïsoleerde natuurgebieden. En ik was er even helemaal tussenuit.
Wat heb ik gedaan?
Voor dit monitoringsonderzoek zijn op vier onderzoeklocaties twee typen plots uitgezet. Plots zonder wroetactiviteit en plots met wroetactiviteit. Binnen deze plots telde ik de aantallen waardplanten, vlinders, eitjes en rupsen. Over een tijdbestek van drie maanden heb ik op elke locatie vijf keer zo’n meting gedaan. Na de meetrondes kon de analyse beginnen. Welke waardplanten hebben baat bij de wroetactiviteiten en welke vlindersoorten profiteren daarvan? We verwachten dat het wroeten door Wilde zwijnen condities creëert die vooral positief zijn voor verschillende pionier soorten. Veel waardplanten van dagvlinders profiteren van open, warme plekken en kiemen makkelijker buiten een dichte grasmat. Meer waardplanten pakt uiteindelijk goed uit voor dagvlinderherstel.

Van droog naar nat
Tijdens mijn meetrondes in 2024 zijn, net als het jaar ervoor, maar weinig exemplaren van dagvlinders waargenomen. Waar mijn voorgangers te maken hadden met veel droogte kwam het afgelopen jaar juist met bakken uit de hemel zetten. Ondanks het extreem natte voorjaar liegen de resultaten van het onderzoek er niet om.
Conclusies
Wroetgedrag van het Wild zwijn heeft op minstens elf waardplanten een positieve invloed gehad. Een voorbeeld daarvan is Witte klaver. Die is belangrijk voor het bedreigde Klaverblauwtje. Veldzuring is op haar beurt van groot belang voor bedreigde soorten als de Bruine en Rode vuurvlinder. Dit zijn trouwens ook belangrijke waardplanten voor andere dagvlinders die al wel zijn waargenomen tijdens de meetrondes. Denk bijvoorbeeld aan het Icarusblauwtje en de Kleine vuurvlinder (die hieronder te zien zijn). Een reden dus om te bekijken hoe wroetactiviteit gestimuleerd kan worden in natuurgebieden, zodat dagvlinderpopulaties kunnen herstellen.

Even helemaal weg in de natuur
Tijdens deze leuke en uitdagende afstudeerstage heb ik veel mogen leren en veel nieuwe natuurervaringen opgedaan. Telkens als ik terugdenk aan de tochten op mijn OV-fiets door de natuur, inclusief leeglopende achterband, besef ik weer hoe bijzonder mooi de natuur kan zijn. Dat de natuur één van de weinige plekken is waar je een gevoel van innerlijke rust ervaart. Tijdens metingen werd ik geregeld afgeleid door langs vliegende libellen, vlinders en andere activiteiten om mij heen. Die zetten je even stil in de tijd. Ze laten je zien dat zich overal in de natuur allemaal kleine verhalen afspelen, waar je je normaal gesproken niet van bewust bent. Door om je heen te kijken en de natuur in je op te nemen ben je even helemaal ergens anders. Dat is wat de natuur met je kan doen en waarom het in stand houden van de natuur zo belangrijk is."
Dit onderzoek was onderdeel van het project Wild van Vlinders, voornamelijk gefinancierd door de provincie Noord-Brabant.
Wil je meer weten over stages bij ARK. Lees dan hier verder: Stage lopen bij ARK Rewilding Nederland