Eik en klimop al tachtig jaar samen

05-02-2025
De klimop is een uiterst waardevolle bron van voedsel en nestgelegenheid. Vroeger werd menig klimop vroegtijdig doorgezaagd. Men vreesde dat deze wilde woekeraar de boom waarin hij groeide zou verstikken. Inmiddels weten we wel beter. Een klimop van tachtig jaar oud is nu nog bijzondere waarneming, eentje die het delen meer dan waard is.

We kennen klimop als een plant die zich, met een veelheid van blaadjes, rondom een boomstam slingert en deze helemaal ‘inpakt’. Maar wat gebeurt er eigenlijk als klimop daar vervolgens tientallen jaren omheen blijft zitten zonder interventie van de mens? Dan groeit zelfs klimop uit tot een plant met een robuuste stam van wel twaalf centimeter doorsnee. Nog steeds in zijn slingerende vorm om de boomstam heen.

Image
Klimop in zomereik, Oosterse Geelders

Samen leven

Hoe dat eruit ziet, kun je in de Oostelijke Geelders zien waar diverse bomen al meer dan tachtig jaar worden omhelsd door dezelfde klimop. Dat is uniek want meestal laat de mens het niet zover komen. Bijvoorbeeld omdat bomen met klimop worden omgehakt. Of omdat klimop wordt verwijderd vanwege het onterechte idee ‘dat deze de boom verstikt’. Het tegendeel is waar: in De Geelders zien we dat een ongestoorde klimop weet uit te groeien tot een heus kunstwerk van Moeder Natuur. De klimopvorm is hier na tachtig jaar nog prachtig zichtbaar en ook de omhelsde bomen staan er nog in volle glorie.

Image
Klimop in zomereik, Oosterse Geelders
Contactpersoon