Professor Simon Richter doceert aan de Universiteit van Pennsylvania de culturele dimensies van klimaatadaptatie, veerkracht en duurzaamheid, met een focus op hoe deltasteden in o.a. Nederland reageren op versnelde zeespiegelstijging. Richter is bij vele mensen in de waterwereld bekend vanwege zijn korte animatiefilms waarin hij de psychologische, culturele en historische aspecten van de Nederlandse wateraanpak kritisch beschouwd onder de naam professor Poldergeist.
Prof. Richter bezocht deze maand met 17 studenten van de Universiteit van Pennsylvania het Eiland van Brienenoord in Rotterdam waar zij de stedelijke wildheid van het getijdenpark ervoeren en waar zij met programmaleider Rijn Maasmonding Anke Dielissen van ARK en voormalig hoogleraar stedenbouwkundig ontwerpen aan de TU Delft Han Meyer, het plan Tweestromenland bespraken, het praktische idee om de Nieuwe Waterweg ondiep te maken. Meyer en Dielissen hielpen de studenten te begrijpen hoe “wat de rivier wil” het bekroonde ontwerp Tweestromenland stuurt.
Tijdens een lezing en een aansluitende excursie beleefden de studenten het concept van stedelijke getijdenparken. Han Meyer ging dieper in op het pleidooi in Tweestromenland om de Nieuwe Waterweg niet langer onnatuurlijk uit te baggeren voor de grote scheepvaart. Maar juist weer ruimte te geven aan de aanwas van slib om zo de Delta weer veiliger te maken en verzilting tegen te gaan. Daarmee komt niet alleen de getijdennatuur weer op gang, maar wordt ook nog eens de winning van drinkwater veiliggesteld.

Wat wil de rivier?
Anke Dielissen vertelde over de zichtbare natuurlijke processen op het Eiland van Brienenoord. De flauwe oevers, de vegetatie en de natuurlijke begrazing maken het eiland robuuster en beter bestand tegen de wisselende waterstanden. Een mooi voorbeeld van hoe wildere natuur ook meteen een oplossing kan bieden voor klimaatproblemen. En hoe kun je dit beter beleven dan tijdens een excursie op het eiland zelf. De studenten waren zeer geïnteresseerd in de ervaringen die ARK daar heeft opgedaan en raakten geïnspireerd om die kennis zelf weer toe te passen.