'Ook bevers hebben draagvlak nodig'

18-03-2025
Bevers spelen door hun leefwijze een sleutelrol in de natuur. ARK erkent dat ze ook probleemsituaties kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer ze in dijken gaan graven. Dan is ingrijpen noodzakelijk. Lees hier wat ARK daarvan vindt.

Vlak voor de eeuwwisseling doken de eerste bevers in Limburg op, na ruim tweehonderd jaar afwezigheid. Het ging om dieren uit Duitsland. Hun aantal was te klein en de onderlinge afstand te groot om binnen afzienbare tijd een levensvatbare populatie te vormen.  Daarom werd tussen 2002 en 2004 een dertigtal bevers bijgeplaatst. Leefgebied was er door beekherstel en natuurontwikkeling in het Maasdal voldoende. 
Inmiddels is de populatie heel robuust en duikt de bever op plekken op waar deze een bedreiging vormt voor (water)veiligheid. Om bevers hun sleutelrol te kunnen laten spelen én het draagvlak voor bevers te behouden, schreef ARK mee aan het beverbeheerplan en het beverprotocol Limburg. 

Image
Sleutelsoort bever. © Jeroen Helmer

Standpunt ARK over bevers

  • Bevers  vervullen een sleutelrol in natte (en vaak bosrijke) natuurgebieden.
  • Bevers zijn ook gebaat bij voldoende draagvlak. ARK erkent dat bevers probleemsituaties kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer zij in dijken gaan graven.
  • De veiligheid van inwoners van laaggelegen gebieden (zoals polders) mag niet in het geding komen.
  • Situaties die als overlast worden ervaren zijn met ingrepen vaak goed te verhelpen. Tijdige interventies maken samenleven met bevers beter mogelijk dan afwachten.
  • In het belang van bevers is het natuurlijk wel zaak om daar niet te snel toe over te gaan en bevers zoveel mogelijk, zolang dat kan, met rust te laten.
  • Graven in dijken is te verhelpen door gaas op de dijk aan te brengen.
  • Een buis in een beverdam kan helpen om schade door verhoging van een waterstand (als gevolg van de dam) te voorkomen. Bevers ondervinden daar maar weinig nadeel van en deze maatregel kan in zo'n geval dan ook goed worden toegepast.
  • Het leeglopen van een nat gehouden gebied (zoals een kasteelgracht bijvoorbeeld) kan door het aanleggen van een dam voorkomen worden.
  • Het knagen aan bijzondere (bijvoorbeeld monumentale) bomen kan voorkomen worden door het middel Wöbra op de boom aan te brengen. Ook in andere situaties waar knagen aan bomen niet wenselijk is (in verband met de veiligheid bijvoorbeeld), kan dit middel goed helpen. Het liefst in combinatie met het aanbrengen van gaas (voor meer zekerheid). 

 

Hettie Meertens

Programmaleider Drielandenpark