Schoolkinderen van Voorne Putten kunnen op avontuur in de natuur van het Haringvliet. Alle groepen 6, 7 en 8 zijn welkom. Na een voorbereidende les over deltanatuur in de klas, kunnen de kinderen de natuur van het Haringvliet met lijf en leden ervaren. De lessen worden vanaf schooljaar 2022/23 verzorgd door de IVN, afdeling Voorne-Putten Rozenburg.
Tijdens de voorbereidende presentatie in de klas wordt verteld over het Nederlandse riviersysteem, zoet-zoutovergangen, vismigratie en natuurlijk over de Haringvlietdam die in 2019 op een kier is gegaan. Met deze achtergrond kijken de kinderen met een andere blik naar ‘hun’ Haringvliet en begrijpen beter waarom het zo waardevol is. Een onmisbare schakel voor trekvogels die migreren tussen hun broedgebieden in Noord-Europa en hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Maar ook voor trekvissen die van zee de rivier opzwemmen en vice versa, om hun paaigronden te bereiken.
De veldles vindt plaats op het Quackstrand bij Hellevoetsluis. Dit is een mooi afwisselend duingebiedje met enkele kleine strandjes en spannende oevers met omgevallen bomen. Aan de hand van leuke en uitdagende opdrachten maken kinderen in kleine groepjes kennis met de natuur. Ze kunnen waterbeestjes vangen, vogels bekijken, een minirivier maken, sporen zoeken en nog veel meer. De lessen worden uitgevoerd door vrijwilligers van de IVN.
Sinds januari 2019 gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier en kunnen zee en rivier elkaar weer ontmoeten Dit is een belangrijke stap voor de natuur in deze delta. De afgelopen jaren is er door zes natuurorganisaties hard gewerkt aan verbetering van de natuur in dit gebied. Nog steeds vinden er volop veranderingen plaats in de natuur rondom het Haringvliet. Dit veldlesproject wil schoolkinderen uit de directe omgeving van het Haringvliet betrekken en enthousiasmeren. De kinderen leren erover in de klas en vervolgens ontdekken, genieten en beleven ze van alles in deze natuur tijdens de veldles. Via de kinderen worden ook de ouders en leerkrachten bereikt. Een deel van de ouders gaat mee met de veldles als begeleiders van de groepjes. De andere ouders horen thuis de enthousiaste verhalen van de kinderen, wat vaak weer leidt tot volgende bezoeken in het gebied.
Er zijn ook veldlessen bij Brienenoord.