NL.WILD Feestelijke rewildingconferentie

Datum
21 juni 2024
10:00 - 18:00 uur
Locatie

De Vasim
De Kolk 15
6541 AV Nijmegen
Nederland

Inschrijving
Inschrijven
Contactpersoon
Geef natuur 35 jaar de tijd en een goede start: dan slaat de magie van verwildering toe. Dat zien we in de gebieden waar het werk van ARK ooit startte: de Gelderse Poort trekt een internationaal publiek van liefhebbers en genieters, van mensen tot wilde dieren als zeearend en zwarte ooievaar.
Image
NL.Wild_banner


NL.WILD | vrijdag 21 juni 2024 in Nijmegen | Meld je aan via de knop Inschrijven bovenaan deze pagina!

De feestelijke conferentie van ARK Rewilding Nederland 

We vieren de successen van 35 jaar rewilding in Nederland en blikken ook vooruit: hoe zou onze nabije toekomst nog wilder kunnen worden? Een vrijdag vol toonaangevende sprekers uit Nederland en van verder weg. Muziek, verrassende invalshoeken en volop ruimte voor ontmoeting en uitwisseling wachten op je aanmelding. Registreer je snel, want de ruimte op het evenement is beperkt. Natuurlijk word je tijdens de dag door ARK verzorgd met een vegetarische lunch en heffen we na het programma het glas op een natuurrijker Nederland: het kan wild(er). 

Registreer je snel via de knop Inschrijven bovenaan deze pagina, want de ruimte op het evenement is beperkt. 

Enkele hoogtepunten 

 • Paul Jepson Why rewilding (in) The Netherlands matters 

  Paul Jepson (Engeland) is auteur van de internationale bestseller Rewilding - the radical new science of ecological recovery. Inmiddels is rewilding volgens sommigen misschien nog radicaal, maar niet meer zo nieuw. Nederland is, in de ogen van Paul Jepson, wilder dan je denkt! Rewilding heeft zich bewezen in de praktijk. Hoe kan rewilding z'n radicale grenzen blijven verleggen? 
   

 • Marc Argeloo Door beter terug te kijken rek je je denken over wat natuur in Europa kan zijn flink op!  

  Als historisch ecoloog neemt Marc Argeloo je mee naar het fenomeen natuuramnesie, tevens titel van zijn proefschrift en boek over het shifting baseline syndrome. Doordat gewoonlijk de natuur van onze jeugd ons referentiekader van natuur vormt, verliezen we met elke generatie een stukje besef van hoe rijk de West-Europese natuur ooit was. Niet om ernaar terug te keren - dat kan immers niet - maar om met meer ambitie vooruit te kijken. 
   

 • Arie Trouwborst Natuurwetten en regels en rewilding: hoe krijgen we ’t wilder?  

  Met wet- en regelgeving proberen we de natuur die er nog is te behouden. Omdat natuur niet statisch is maar veranderlijk, verhoudt zich dat lastig tot starre instandhoudingsdoelen. Om meer rewilding mogelijk te maken, kunnen wetten en regels zowel een enorme stok-achter-de-deur zijn, als een uitgesproken obstakel. Arie Trouwborst is dé specialist op het gebied van het milieu- en natuurbeschermingsrecht en verkent met ons kansen en knelpunten. 

   

 • Emilie Reuchlin, medeoprichter Stichting Doggerland, zeebioloog: De rewilding van de Noordzee

  Waar een klein land groot in kan zijn: Nederland werd wereldkampioen sleepnetvissen. De Nederlandse vloot put de Noordzee zo ver uit dat we vergeten zijn hoe levendig ze ooit was – en hoort te zijn. Maar de tegenbeweging is ingezet met initiatieven voor echte bescherming en actief herstel van Noordzeenatuur. Emilie Reuchlin is medeoprichter van Stichting Doggerland en partner van ARK in de zeeslag voor rifherstel op de Noordzee.
   

 • David Hetherington (Schotland) Following the wild in your heart: how to become (a re-)wilder

  Vlot van tong en met flair en humor vraagt de Schot David Hetherington aandacht voor een belangrijke voorwaarde voor meer wilde natuur: hoe rewilden we de mens óók een beetje? De herintroductie van de lynx in Schotland leerde dat om te rewilden, je bij mensen moet beginnen. 
   

 • Boekpresentatie Wildernis in eigen land, ontdek de kracht van een vrije natuur

  Jeroen Helmer van ARK Rewilding Nederland geldt al decennialang als een van de beste ecologisch tekenaars van de wereld. Zijn werk is dan ook tot in alle uithoeken van de wereld terug te vinden in (wetenschappelijke) artikelen, presentaties en klaslokalen. Menig ecoloog-van-nu leerde aan de hand van zijn werk over ecologische processen, sleutelsoorten en de complexiteit van ecosystemen. Het werd dan ook tijd voor een boek van zijn werk voor het grote publiek en we zijn trots én blij dat we jou, als deelnemer van NL.WILD, op 21 juni een exemplaar mogen aanbieden. Een buitenkans: het boek ligt pas dit najaar in de winkel. Maar niet nadat we Jeroen grondig hebben bevraagd en een feestje vieren ter gelegenheid van dit unieke natuurlijke proces: de bevalling van een boek dat de wereld van de wilde natuur voor iedereen toegankelijk maakt. 

NL.WILD wordt muzikaal gedragen door de wildernis-geïnspireerde muziek van PHEMIAN

De vegetarische lunch serveren we in de riviernatuur van Nijmegen.  

 

Wild parallelprogramma

In het parallelprogramma kan je - naar wens, maar beperkt door het aantal plaatsen - deelnemen aan break-out sessies. Zeker zijn van een plek? Kies op het aanmeldformulier de parallelsessies van jouw keuze. 

Bosbaden is een manier van natuurbeleving die (in tegenstelling tot wat veel ecologen gewend zijn) heel zintuiglijk is, en het verstand even met rust laat. Het ARK-team is er wild over!

Het geluid van wildernis
Ruben Smit is ecoloog en maakt natuurfilms. Grutto! en Wad trokken volle zalen en raakten bij velen een snaar. Een van zijn geheimen is de kracht van het geluid van de natuur. Op NL.WILD neemt Ruben Smit je mee in de magie van het geluid van wildernis. 

De Wilde Noordzee
Met een voorproefje van de nieuwe bioscoopfilm De Wilde Noordzee (in de bioscopen vanaf september 2024) nemen we je mee naar Nederlands' minst geziene natuur: de onderwaterwereld van de Noordzee. In een panelgesprek verkennen we de uitdagingen en volgende stappen op weg naar een ware wilde Noordzee.

Jonge rewilders
Extra welkom op NL.WILD zijn jongeren: leden van het Jonge Rewilders Netwerk van ARK. Speciaal voor hen dan ook een meet & greet in de parallelsessies: ontmoet elkaar en het team van ARK. Geef je daarvoor op als je erbij wilt zijn.

Kan het wilder? Een masterclass rewilding
Een 'masterclass' natuurlijke processen voor mensen met eigen grond, ecologen en natuurbeheerders die hun kennis over, en belangstelling voor, natuurlijke processen verder willen laten opbloeien. 

Rewilding - wat is dat precies? 
Het is zo'n makkelijk woord, maar wat bedoelen we precies (en wat niet!) met rewilding, in een Nederlandse context? Deze sessie kan je zien als een introductie op de wondere wereld van rewilding en is bedoeld voor iedereen die dit nu eens haarfijn wil ontdekken. 

Gebiedsprogramma's van ARK
Wat doe je precies als je gaat rewilden? Welke resultaten zijn er al bereikt? In vier verschillende break-out sessies kan je de gebiedsteams van ARK alles vragen. Riviernatuur van Waal en Maas vormde de pionierfase van grootschalige natuurontwikkeling in Nederland. In Limburg versterken we de sponswerking van het Zuid-Limburgs heuvelland. We brachten wisenten terug in de Nederlandse natuur en er zijn bijzondere resultaten te melden over hun impact op de natuur. En de Brabantse Leembossen vieren dit jaar een mijlpaal met de overdracht van grote gebieden nieuwe natuur in Het Groene Woud. 

Aanmelden voor NL.WILD

We hopen je te mogen ontvangen op vrijdag 21 juni. Meld je graag tijdig aan via de knop Inschrijven bovenaan deze pagina. 

 

Heb je vragen over NL.WILD?

Neem dan contact op met Reanna Stegeman