Meld een steur

De kans dat je een steur tegenkomt in Nederlandse wateren wordt steeds groter. Vaak gaat het dan om gekweekte exotische steuren, bestemd voor de tuinvijver, die in sloot of plas zijn vrijgelaten. Maar ook de zeldzame en inheemse Europese steur wordt vaker aangetroffen. Het melden van steuren levert waardevolle informatie op die kan helpen om deze eens in Nederland uitgestorven vis terug te brengen.

Image
Steurenvangst aan boord van de UK124: Luut Senior. Foto: Cornelis Romkes

Laatste jaren meer meldingen

De laatste jaren zijn er vooral steurenmeldingen uit de kustgebieden van de Nederlandse delta, doordat er in Europa hard wordt gewerkt aan de terugkeer van deze oervis. Zo is er in Frankrijk bij de Gironde rivier een kweekprogramma met de laatste populatie wilde steuren en is er een officieel herintroductieprogramma voor de Duitse Elbe. In Nederland werken we hard aan een officiële herintroductie, maar zijn totnutoe nog maar een tweetal experimentele uitzettingen van kleine aantallen steuren in de Rijn gedaan.

Op steuren.ark.eu zijn steurenmeldingen in kaart gebracht


De steuren die in Nederland in 2012 en 2015 zijn uitgezet, zijn heel gemakkelijk te herkennen aan een staaldraadje dat door de rugvin is gehaald. Daaromheen zit een plastic buisje en een geprinte code (wire on tag). Naast deze merkjes, zijn de vissen voorzien van een inwendige zender van het Nedap-systeem van Rijkswaterstaat. Met deze gezenderde jonge steuren worden eventuele knelpunten in de rivier en aanvullende maatregelen in kaart gebracht.

Image
Sticker met stappenplan voor steurenvangst

Steur gezien?

Af en toe wordt een steur gevangen door vissers. Omdat de zender op zee niet werkt, zijn vangstmeldingen door beroeps- en sportvissers erg belangrijk voor het onderzoek zodra de steuren de zee bereiken. Alle steurmeldingen zijn welkom, of ze nu een zender dragen of niet. Omdat de vissoort wettelijk beschermd is, moet sowieso elke gevangen steur (gemerkt of ongemerkt) onmiddellijk vrijgelaten worden. Meet, als dit snel en eenvoudig te doen is ook de lengte en het gewicht. Als de steur een merk draagt, noteer dan het nummer. Laat de vis levend en onbeschadigd vrij. Steuren zijn robuuste dieren met stevige beenplaten, dus de kans dat zij dit avontuur overleven is groot. Vangstmeldingen van Europese steuren kunnen gemaild worden naar steurwwf@gmail.com (liefst met datum, coördinaten van de vangstlocatie en indien mogelijk foto’s). Bellen kan ook op telefoonnummer 06-23190213.

Om Europese steuren goed te kunnen onderscheiden van andere (exotische) steuren, is het belangrijk om goede foto’s van meerdere kanten en posities te krijgen:

  • Vis in zijn geheel, van beide kanten en van boven en onderen
  • Om het aantal beenplaten te kunnen tellen
  • Staart, boven- en onderkant (van rugvin tot begin staartvin)
  • Om Europese steur en (Noord) Atlantische steur te onderscheiden
  • Kop, van boven en onderen (neus tot onderkant bek)
  • Om de exacte positie en vorm van de baarddraden te bepalen
  • Rugvin, van beide kanten
  • Om de exacte vorm van de vin te kunnen determineren en eventueel de ‘tag’ te kunnen lezen

Als steurenmelder kom je in aanmerking voor 100 euro beloning en een steurenvlag, als dank voor het doen van een volledige (vangst)melding inclusief foto’s en het terugzetten van de vis. Voor alle geïnteresseerden is bovendien ook een gratis steurensticker beschikbaar, met daarop een handig stappenplan met enkele simpele stappen die direct laten zien wat je moet doen als je een steur vangt. Zo’n gratis steurensticker ontvangen? Stuur dan een (voldoende gefrankeerde) retourenveloppe (minimaal A5-formaat) met daarop jouw eigen adres naar het onderstaande adres.

ARK Rewilding Nederland
T.a.v. STEURENSTICKER
Winselingseweg 95
6541 AH Nijmegen
 

  • Steurensticker met stappenplan voor vangst steur
  • Steuren uitzetten in de Biesbosch 2023