De Grensmaas is de afgelopen decennia bevrijd uit zijn stenen kades om het water ruimte te geven. Dit draagt bij aan de bescherming tegen hoog water en tegelijkertijd is er een wild en gevarieerd natuurlandschap ontstaan. Hierin keren steeds meer soorten terug. De komst van een toppredator als de otter is een prachtige bevestiging van het herstel van het ecosysteem in het gebied.
De Grensmaas is een van de grote natuurontwikkelingsprojecten waar ARK bij betrokken is geweest. Nu is het gebied in beheer van verschillende organisaties. De otterwaarneming werd gedaan in een stuk van Staatsbosbeheer door boswachter Stephan Huijgens.
Otters waren sinds de jaren tachtig korte tijd uitgestorven in Nederland en Vlaanderen, maar toen de verbetering van de waterkwaliteit dit toeliet zijn ze al snel geherintroduceerd vanuit de Wieden en de Weerribben in Overijssel. Van hieruit heeft de populatie zich vooral naar het noorden en westen van Nederland verspreid. Vestiging beneden de grote rivieren is nog aarzelend, al worden er ook in de Biesbosch en Vlaanderen af en toe otters gespot. Ook kan soms de aanwezigheid worden aangetoond met DNA uit watermonsters zoals deze zomer in het Markdal bij Breda gebeurde.
ARK Rewilding Nederland werkt met Vlaamse partners samen in het Interregprogramma Otters over de grens. Het project richt zich op drie aspecten: het verminderen van aanrijdingen (jaarlijks sterft een kwart van de otters in het verkeer), natte natuur door het herstel van moerassen en rivieren, en de zorg voor voldoende en gezonde vis. Deze inspanningen hebben ook bredere positieve effecten voor klimaatadaptatie, waterkwaliteit en de biodiversiteit. Naast de Grensmaas is ook het Kempen~Broek een van de ARK rewilding-gebieden waar de otter heel goed zou passen. Hier werken we momenteel aan het vergroten van het leefgebied. Het is dan ook goed nieuws dat de otter zo zuidelijk is opgedoken.
Zelf sporen zoeken van roofdieren? Jaap Mulder en Jeroen Helmer maakten een handzaam gidsje. Het is via onze webwinkel verkrijgbaar.