Bij onderzoek vonden brandweer en politie een etiket van een fles wasbenzine. Het heeft er tenminste de schijn van dat deze brand werd aangestoken. ARK hoopt dan ook dat getuigen die mogelijk kunnen helpen bij het oplossen van dit natuurmisdrijf zich melden bij de politie. In het gebied maakten veel vogels zich op voor het broedseizoen. De brand, en de bijkomende schade door alle blusactiviteiten, maken een flink stuk van het natuurgebied bij Budel-Dorplein voorlopig ongeschikt als leefgebied.

Brand als natuurlijk proces
Af en toe een enkel brandje, bijvoorbeeld door een blikseminslag, hoort bij de dynamiek van de natuur. Door toedoen van mensen verandert het klimaat echter en komen langere drogere periodes vaker voor. Dat maakt de natuur veel kwetsbaarder. En het is een open deur, maar een aangestoken brand heeft uiteraard niets natuurlijks. Natuurgebieden die toch al lijden onder verdroging en verlangen naar regen, zijn dan dubbel de dupe.
Na deze brand zal de galigaan - en andere moerasplanten - vanuit de wortels in een jaar weer kunnen uitlopen. Binnen enkele jaren kan het leefgebied van de roerdomp, waterral en kleine karekiet zich dan ook weer herstellen. Dankzij de inzet van de brandweer is voorkomen dat een groter gebied vernietigd werd, zodat vanuit het resterende moeras de planten- en dierenwereld zich weer kan hervestigen in het afgebrande gebied.

Rewilding in het Kempen~Broek
De brand (en later nog een kleinere brand) woedden in Noord-Limburg, in het grotere cluster van gebieden dat gezamenlijk het Kempen~Broek vormt. In deze regio werkte ARK Rewilding Nederland aan het vergroten en verbinden van resterende natuurgebiedjes, tot grotere meer samenhangende gebieden. Dat deed en doet ARK samen met Belgische en Nederlandse natuurorganisaties, zoals Limburgs Landschap, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en Natuurmonumenten.
