Rewilding ten onrechte in kwaad daglicht

12-02-2025
Een recent artikel op De Correspondent over Engelse ‘rogue rewilders’ suggereert dat illegaal uitzetten van dieren rewildingpraktijk is. Het moge duidelijk zijn dat ARK zich hier verre van houdt en betreurt niet om wederhoor te zijn gevraagd. Agro-industrie organisaties grijpen het artikel nu aan voor lobby tégen natuurherstel in Nederland.

ARK Rewilding Nederland plaatst nooit illegaal dieren uit. Als er sprake is van herintroductie dan doorlopen wij hiervoor zorgvuldig de procedures. Dat wolven illegaal uitgezet zouden zijn, is een hardnekkige mythe die door tegenstanders van de wolf graag in stand gehouden wordt.

Rewilding is ecosysteemherstel door ruimte te geven aan natuurlijke processen. Het terugbrengen van sleutelsoorten kan nodig zijn om de natuurlijke dynamiek weer voldoende ‘aan’ te zetten, zodat herstel van ecosystemen mogelijk wordt. Daar zijn wettelijke regels voor die ecologisch onderbouwd zijn en maatschappelijk verantwoord. 

Recente artikelen in onder andere De Correspondent en De Boerderij gebruiken het woord rewilding tot onze spijt voor illegale uitzetacties (in het buitenland verwarrend genoeg aangeduid met rogue rewilding), en wekken de suggestie dat rewilders in Nederland- of rewildingorganisaties zoals ARK en Rewilding Europe, hieraan meedoen. Wij distantiëren ons met klem van deze gewekte suggestie. 

Zorgvuldige procedures

Ecologisch herstel is van groot belang voor de wilde soorten die in ons land overleven. En voor mensen omdat we belang hebben bij recreatie, inspiratie, schoon drinkwater, veiligheid en een aantrekkelijke leefomgeving. Rewilding heeft alleen een kans als er draagvlak voor is. Het netjes doorlopen van spelregels, van wet- en regelgeving, is daarom cruciaal en in het belang van de natuur waar ARK voor werkt.
ARK betreurt dat geen van de journalisten en agro-organisaties ons om een reactie heeft gevraagd. Het begrip 'rewilding' loopt zo reputatieschade op basis van desinformatie. Tegenstanders grijpen dit aan om ons werk in diskrediet te brengen.

Wat ARK wél doet

We werken in zeven gebiedsprogramma's aan ecosysteemherstel, vaak in samenwerking met boeren die door middel van grondruil gunstiger percelen konden krijgen en ons in staat stelden natuurgebieden beter te verbinden. Door de inrichting van deze gebieden voor de natuur te verbeteren profiteren boeren van water in tijden van droogte. ARK geeft al meer dan vijftien jaar voorlichting over de terugkeer van wolven vanuit Duitsland naar Nederland en helpt dierhouders hun dieren goed te beschermen. En ARK staat pal voor natuur die maatschappelijk van waarde is, die bijdraagt aan regionale economie, aan welbevinden van mensen en aan een gezonde, leefbare wereld in de toekomst.

Image
De wilde kat is een van de diersoorten die op eigen kracht en dankzij natuurherstel in de grensstreek, Nederland weer weet te vinden. Ook voor wolven geldt dat deze op eigen kracht, vanuit groeiende populaties in Duitsland, Nederland hebben bereikt. Daarmee spelen deze roofdiersoorten een sleutelrol in de natuur die lange tijd afwezig is geweest. ARK Rewilding Nederland zet zich al ruim 35 jaar in voor herstel van ecosystemen om zo te werken aan een gezonde, leefbare wereld voor mens én natuur.
Contactpersoon